F.T.

De la începutul anului şi până în prezent, în Prahova s-au înregistrat 369 de incendii la locuinţe, în urma cărora nouă persoane şi-au pierdut viaţa iar alte 15 au suferit arsuri mai mult sau mai puţin grave. Iar dacă acest lucru încălzeşte pe cineva, ca urmare a intervenţiei pompierilor, au fost salvate bunuri în valoare totală de 6.478.750 de lei.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Şerban Cantacuzino” Prahova, cele mai frecvente cauze de producere a incendiilor au fost defecţiuni ale instalaţiilor, urmate de coşuri de fum necurăţate corespunzător şi mijloace de încălzire defecte sau improvizate.
În contextul amintit, în judeţ, ISU Prahova derulează, ca şi în urmă cu alţi ani, campaniile de informare şi educație preventivă R.I.S.C. “Renunţă. Improvizaţiile sunt catastrofale!”, “Siguranţa NU e un joc de noroc!”, “Mai bine previi, decât să nu fii” ş.a.m.d.
“Scopul acestor campanii vizează reducerea numărului de victime și a pagubelor materiale prin conștientizarea cetățenilor cu privire la riscurile majore la care se expun atunci când exploatează coşuri de fum neprotejate faţă de elementele combustibile, neetanşate sau necurăţate, aparate electrice defecte sau improvizate, în cazul utilizării necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire care funcţionează pe bază de gaz sau alte tipuri de combustibil, precum și în cazul neutilizării detectoarelor de fum și de incendiu”, se precizează într-un comunicat de presă al pompierilor prahoveni.
De asemenea, reprezentanţii ISU Prahova reamintesc o serie de măsuri de bun simţ care trebuie avute în vedere, printre care se numără : apelarea la personal specializat – coșari – pentru curățarea coșurilor de fum, întrucât obturarea coșurilor de fum continuă să fie cea mai des întâlnită cauză a incendiilor produse în locuințele românilor; verificarea și repararea coșurilor de fum, deoarece, în multe cazuri, neetanșeitatea sistemului de evacuare a gazelor arse generează intoxicații cu monoxid de carbon și, anual, zeci de persoane au avut de suferit; pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în incintele în care sunt utilizate diverse instalaţii, precum și a detectoarelor de incendiu.