Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei este unul dintre cei doisprezece Apostoli aleşi de Hristos. Înainte de a ajunge Apostol, a fost vameş şi se numea Levi. Era originar din Capernaum şi era fiul lui Alfeu.
Nu se ştie dacă a fost căsătorit. Este autorul primei Evanghelii. Eusebiu şi Sfântul Epifanie mărturisesc că Matei a scris Evanghelia în limba aramaică şi în limba greacă.
Din Martirologiul roman aflăm că a murit ca martir în Etiopia, fiind ars pe rug de păgâni. Din textele apocrife care vorbesc despre trecerea sa la cele veşnice, aflăm că a suferit moarte de martir în Pont.
Evanghelia dupa Matei este recunoscută ca autentică şi de sinoadele particulare din Laodiceea (360), canonul 60 Hipo (393) şi confirmată de Sinodul ecumenic Trulan (692) şi sinodul al VII-lea (787). Scopul evanghelistului a fost să dovedească primilor cititori că Hristos este Mesia cel prezis de profeţi şi în persoana Sa s-au îndeplinit toate vechile profeţii.
Pentru că el face trecerea de la Vechiul Testament spre Noul Testament, Sfinţii Părinţi au hotărât ca Evanghelia scrisă de el să fie prima, cel mai aproape de Vechiul Testament. Evanghelia sa îi are în vedere pe iudei şi pe păgâni şi din acest motiv ea este mai mult o Evanghelie de convertire a popoarelor la credinţă. Iudeilor le descoperă că Iisus este Mesia, iar păgânilor le vesteşte că mântuirea se realizează prin Hristos. După mărturia lui Irineu de Lyon, Evanghelia după Matei a fost scrisă spre sfârşitul anilor 50 şi începutul anilor 60 ai primului secol creştin.
Având în vedere că Matei foloseşte foarte des sintagma „Împărăţia cerurilor”, Evanghelia sa este numită şi Evanghelia Împărăţiei.
Evanghelia după Matei este citită în Biserică timp de şaptesprezece duminici după Duminica Rusaliilor şi în duminicile în care se lasă sec de carne şi de brânză. Dar şi în alte multe zile din an se citesc pericope din Evanghelia după Matei, precum şi la Praznice şi la multe sărbători ale Sfinţilor.