N. Dumitrescu
Graţie unor modificări intrate în vigoare recent, prahovenii care au lucrat în condiţii deosebite de muncă se pot pensiona mult mai repede ca până acum. Astfel, după cum ne-au precizat reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Prahova, persoanele interesate pot depune deja cereri de pensionare pentru limită de vârstă, urmând să beneficieze de prevederile Legii nr.215/14.11.2019, ca urmare a modificării legislaţiei privind sistemul unitar de pensii publice. Modificările aduse de acest act normativ sistemului de pensii din România vizează acordarea unui spor la stagiul de cotizare pentru activitatea desfășurată în condiții deosebite de muncă, activitate care va fi răsplătită acum cu o lună în plus de vechime pentru fiecare an lucrat în aceste condiții, ceea ce înseamnă patru luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite față de situația anterioară, când se acordau doar trei luni. Totodată, noua legislaţie stabilește şi reducerea vârstei de pensionare pentru perioadele mai mici de șase ani în care a fost desfășurată activitate încadrată în condiții deosebite de muncă şi, nu în ultimul rând, prevede o reducere mai mare a vârstei standard de pensionare. Important de reţinut este faptul că de noile prevederi intrate în vigoare referitoare la modificarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice vor beneficia doar persoanele care au ieşit la pensie începând din data de 18 noiembrie 2019, nu şi cei care se pensionaseră anterior. Şi asta deoarece actul normativ nu prevede şi măsuri de recalculare pentru cei ieşiţi la pensie înainte ca noua lege să intre în vigoare.
De menţionat că în evidenţele Casei Judeţene de Pensii Prahova se află în prezent peste 241.000 de pensionari.
Urmare a intrării în vigoare a modificărilor menţionate aduse sistemului unitar de pensii, persoanele interesate pot depune cereri de pensionare pentru limită de vârstă. Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Pensii Prahova, elementele de noutate se referă la: “Acordarea unui spor la stagiul de cotizare pentru perioadele lucrate în condiții deosebite, după data de 01.04.2001, de 4 luni pentru fiecare an realizat în condiții deosebite, față de 3 luni conform reglementării anterioare; reducerea vârstei standard de pensionare aferentă perioadelor încadrate în condiții deosebite de muncă și pentru perioade mai mici de 6 ani, dar şi reducerea mai mare a vârstei standard de pensionare, conform unor criterii”. Pe de altă parte, reprezentanţii instituţiei menţionate au mai precizat: “De măsurile conţinute de noul act normativ intrat în vigoare beneficiază doar cei care au iesit la pensie din data de 18 noiembrie 2019, nu şi cei care s-au pensionat deja. Şi asta deoarece actul normativ nu prevede şi măsuri de recalculare pentru cei ieşiţi la pensie înainte ca noua lege să intre în vigoare. De exemplu, înainte de aplicarea acestui act normativ, dacă o persoană, care avea stagiul complet de cotizare, avea mai puţin de 6 ani de condiţii deosebite, nu putea beneficia de nicio reducere a vârstei de pensionare. Acum, aceeaşi persoană beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare dacă are cel mult un an de muncă în condiţii deosebite”.
De adăugat că reducerea mai mare a vârstei standard de pensionare se face conform prevederilor prevăzute în următorul tabel: