• Alte două au fost depistate la mistreții vânați pe fondurile cinegetice

V. Stoica

Deși ieri a fost Ignatul, ziua în care guițatul porcilor în gospodării se aude mai mult ca oricând, prahovenii au început mult mai devreme să-și sacrifice suinele de prin curți. Din păcate, pentru câteva familii din mai multe localități ale județului Prahova, luna decembrie nu a venit cu vești bune, pentru că – până ieri – fuseseră înregistrate deja cinci cazuri de trichineloză la porci domestici.
Potrivit directorului executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova, Mihai Terecoasă, primul caz confirmat de trichineloză, în luna decembrie, a apărut în orașul Breaza, fiind urmat de alte patru, la Plopeni Sat (10 decembrie), Predeal Sărari (12 decembrie), Ploiești (14 decembrie, confirmată infestarea cu trichinella spiralis la carne cumpărată din județul Buzău) și Mizil (confirmat pe 19 decembrie).
Pe de altă parte, în luna decembrie s-au confirmat și cazuri de trichineloză la doi mistreți uciși de vânători pe fondurile cinegetice de la Hăbud și Brebu, în total, în tot anul 2019 fiind înregistrate 11 astfel de cazuri.
Confirmarea acestor cazuri de infestare cu trichinella spiralis la mistreți atrage din nou atenția asupra pericolelor pe care le reprezintă pentru sănătatea oamenilor consumul de carne de mistreț provenit din braconaj, prin urmare neverificat sanitar-veterinar. Pentru că trichineloza se transmite la om, cauzând în formele grave chiar și decesul, carnea porcilor sacrificați în gospodărie, cu atât mai mult a mistreților, trebuie verificată fie de către specialiștii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, fie la cabinetele medicilor veterinari din întregul județ.

15 purcei transportați fără documente, la Sinaia, au fost sacrificați

Interdicția transportului de porci fără documente de proveniență a făcut și “victime” în județul Prahova.
Joi seară, pe raza orașului Sinaia, la un control de rutină efectuat de către echipajele mixte de polițiști și reprezentanți ai DSVSA Prahova, a fost depistat în trafic un transport ilegal de purcei.
Într-o mașină, se aflau 15 purcei de aproximativ 20 de kilograme fiecare, pentru care șoferul nu deținea documente de proveniență. Bărbatul, domiciliat în Dâmbovița, cumpărase purceii dintr-un județ din Ardeal, potrivit declarațiilor sale, și se îndrepta spre casă cu suinele achiziționate fără acte.
Pentru că a încălcat legislația în vigoare, omul a și fost sancționat cu o amendă de 6.000 de lei, iar purceii au fost confiscați, uciși și incinerați.