Constantin Dumitru – Plopeni

Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia ca în fiecare sâmbătă să citească materiale „cu parfum de epocă” despre cei care au pus bazele fenomenului fotbalistic în judeţul nostru. Astăzi, un nou episod despre „mişcarea sportivă” din Câmpina.

Unirea Tricolor – excursie la Câmpina şi pe „Valea Prahovei” / 1929

Unirea Tricolor la Câmpina, un match în cadrul unei excursii, aşa suna prezentarea jocului ce urma să aibe loc în localitate. Dar iată „cronica” acestui eveniment important (pentru acele timpuri!) – care a apărut la 20 şi 23 iulie 1929. „Sensul vacanţei footballiştilor, nu pare să fie acelaşi pentru toate cluburile. Unele înţeleg şomaj complet încât să piardă până la reluarea activităţii altele înţeleg reluarea activităţii orice contact cu jucătorii, altele înţeleg de a activa fără să piardă contactul cu jucătorii. Astfel între aceste din urmă cluburi este şi Unirea Tricolor. Oborenii şi-au alcătuit un program simpatic de excursiuni, în cadrul cărora nu vor uita şi de sportul lor favorit. Prima deplasare în acest gen are loc mâine. Uniriştii vor juca la Câmpina cu echipa Venus. Oborenii ţin ca deplasarea lor în regiunea petroliferă să nu rămână o simplă excursie. Astfel, ca propaganda bucureşteană să fie cât mai bună, va deplasa o echipă în care, alături de vedetele clubului, vor opera mai mulţi juniori.
Footballul câmpinean merită cuvinte de laudă; a cunoscut o ascendenţă din cele mai rapide, iar şcoala făcută de fostul jucător al Romcomitului, Bleich, a dat rezultate excelente. Între echipele bune ale Câmpinei, Venus ocupă un loc de frunte. Între performanţele acestei echipe se poate ceti o victorie cu 5-4 asupra Tricolorului Ploeşti. E de aşteptat ca „Negrii” din Câmpina să cedeze, aceasta însă în chipul cel mai onorabil”. Unirea Tricolor – Venus Câmpina 8-1. În cadrul excursiunilor clubului Unirea Tricolor, oboreni au intrat Duminică în oraşul Câmpina, unde echipa primă a clubului s’a întâlnit cu campioana oraşului. Clubul Venus este cel mai bine organizat, din el face parte toată elita câmpineană sub conducerea sportmanilor: Vasile Frânculescu şi I. Mărăcineanu. Aceştia au făcut o primire oborenilor cât se poate de frumoasă, din cari nu au lipsit tradiţionalele flori. Câmpina, o echipă de ciclişti au primit şi acompaniat maşinile excursioniştilor. La marginea oraşului, comitetul împreună cu câteva drăguţe domnişoare, au urat oaspeţilor bun sosit. Un amănunt nostim. Afişe mari anunţau jocul; pe ele citim: vor lua parte la match D-l Căpitan Medeleanu căpitanul echipei naţionale! Octav Luchide preşedintele federaţiei !! Leonte Silberman cel mai bun arbitru de categoria I! (Reclama este sufletul comerţului). Pe un teren bine îngrijit, pe care se cunoaşte mâna abilă şi goaspodărească a d-lui Vasile Frânculescu preşedintele clubului de pe care nu lipsesc cabinele vestiar, s’au aliniat la fluerul d-lui arbitru Radu Istrati următoarele echipe: Venus: Rădulescu; Stamate, Neicu, Horjea, Ţanea, Focşeneanu, Ionel Ionescu (Marinaru), Dumitrescu, Ştefanide, Constantinescu şi Gheller. Unirea-Tricolor: Fesci (Vlădescu); Jean Gologan, Gavăţ, Rusen, Cârjan, Ghermelie, Jean Niculescu, Rogalschi, Popescu, Gh. Negulescu şi Gh. Dumitru. Jocul începe cu o notă de superioritate din partea gazdelor, cari cu toate sforţările nu pot trece peste apărarea oborenilor. Încetul cu încetul ostilităţile se mută pe terenul câmpinenilor, de unde cu greu sunt deplasate. De trei ori mingia intră în plasa lui Lucică, idolul galeriei, cari pare foarte emoţionat. La pauză, la oboreni Fesci lovit este înlocuit cu Vlădescu.
Jocul începe mult mai iute; după câteva combinări frumoase făcute de oboreni, mingea este scoasă de încă cinci ori, din plasa lui Lucică. Câmpinenii au şi ei câteva ocazii, din cari numai una singură a fost exploatată de Ionel Ionescu, salvând onoarea clubului în aplauzele furtunoase ale galeriei. Golurile au fost marcate: Niculescu (3), Rogalschi (2), Cârjan, Rusen, Negulescu câte unul, Ionel Ionescu (Venus) unul. În general, echipa Venus este o echipă bine disciplinată cu un joc foarte iute, însă cu puţină technică. Lui Lucică Rădulescu nu i se poate imputa nimic rău. Toate golurile au fost executate puternic şi bine plasate; cu timpul dacă va susţine matchuri mai grele va ieşi un bun portar. Stamate şi Neicu atacanţi viguroşi nu au putut face nimic la invazia oborenilorr. Horjea şi Focşeneanu fac parte din slăbiciunea echipei. În tot timpul au lăsat extremele adverse libere. Ţanea foarte muncitor, practică foarte mult jocul pe sus şi nu serveşte înaintarea precis, totuşi mulţumitor. Înaintarea în general practică jocul pe sus. Gheller, Constantinescu cu multă inimă însă nu au controlul balonului. Ştefanide are momente de bun jucător; a fost mulţumitor Dumitrescu şi Ionel Ionescu cu mai mult noroc ar fi putut face mai mult. Unirea-Tricolor a jucat obişnuit, fără multe sforţări. Arbitrul a stârnit aplauzele publicului, prin măestria sportivă de a conduce. După match întreaga echipă a luat masa la restaurantul „Terasa Câmpinei”, de unde au plecat pentru complectarea itinerariului la sondele incendiate de la Moreni”.