Unica variantă anunțată public de președintele FRF, Răzvan Burleanu, în videoconferința de săptămâna trecută cu reprezentanții cluburilor din Liga 3, privind actualul sezon competițional, a fost ”înghețarea” ediției și determinarea anumitor echipe care promovează pe baza unui baraj tur/retur.
Practic, în 3 serii se va mai juca, dacă se votează acea variantă, în alte două nu, iar mai bine de 90% dintre echipe ar intra în vacanță!
Desigur, conducătorii, cluburile, iau în calcul doar … economia care se face, bugetul, în schimb la jucătorii care vor evolua într-un singur meci oficial în decurusul a 9 luni calendaristice nu se prea uită nimeni!
Cu salarii, oricum, mici, aceștia sunt ”condamndați” în această perioadă, deloc normal, pentru că, iată, pentru echipele din Liga a IV-a, campioanele județene, se caută variante pentru a mai juca  totuşi ceva meciuri, în timp ce Liga a III-a este ca și sacrificată de conducători, care preferă ”liniștea și vacanța” mai mult decât fotbalul propriu-zis și chinul de a duce mai departe activitatea..
Nu cu mult timp în urmă, FRF spunea despre competițiile pe care le organizează că pot contribui la repornirea economiei. ”Federația Română de Fotbal, prin statutul ei de leadership în rândul organizațiilor sportive din România, prin rolul de coordonator al activității fotbalistice și cel de organizator de evenimente sportive majore în țara noastră, își declară capacitatea de a contribui la repornirea economiei și la ieșirea din anxietatea socială determinată de restricțiile și provocările acestei crize”, anunța FRF pe site-ul oficial într-un comunicat care se voia a fi auzit de Guvern.

Jucătorii protestează!

Mai mulți jucători au luat poziție la aflarea acestor vești, jucători exponențiali pentru Liga a 3-a, Viorel Dinu, Răzvan Avram, Bogdan Marciuc, toți trecuți și pe la nivelul ligilor superioare,  luând poziție: ”Să se gândească și la noi, la familiile noastre, la ceea ce înseamnă oprirea fotbalului în aceste momente grele”!
Unul dintre fotbaliști, Viorel Dinu (fost prim-divizionar la Astra) a trimis către liga2.ro o scrisoare publică, adresată șefilor fotbalului românesc, mesajul fiind unul cu ”tendințe” dramatice: ”Mă numesc Dinu Viorel, sunt un jucător în vârstă de 41 ani și evoluez la echipa de fotbal SC Popești Leordeni.
În calitate de jucător cu o experiență de peste 25 ani în fotbal, la nivelul tuturor eșaloanele fotbalului românesc și nu numai, dar și în calitate de om, de tată, aș vrea să îmi exprim părerea referitoare la posibila decizie a președintelui FRF de a suspenda Liga 3.
Consider că și campionatul Ligii 3 trebuie să continue. Și noi, echipele din acest eșalon, ne putem alinia și adapta standardelor impuse pentru prevenirea răspândirii COVID-19. Fotbalul trebuie jucat pe teren, acesta este părerea mea, dar și a celorlalți jucători mai tineri din vestiarul nostru.
Cu toții avem acasă familii care depind de noi, care depind de deciziile luate de președintele FRF și membrii Comitetului Executiv. Le cer, în numele meu, dar și al întregii echipe, să se gândească și la noi, la familiile noastre, la ceea ce înseamnă oprirea fotbalului în aceste momente grele pentru noi. Sunt domenii cu un impact social mult mai mic, în care activitatea se va relua începând cu data de 15 mai. Nu cerem decât reluarea activității treptat, mai exact a antrenamentelor, iar atunci când vom fi pregătiți și când restricțiile sociale vor fi mai lejere, să putem disputa și jocurile din acest sezon de Liga 3”, e mesajul lui Viorel Dinu.
În cariera sa, Viorel Dinu I, cum e cunoscut de coechipieri și nu numai, a evoluat pentru Electomagnetica, Rapid, Sheriff Tiraspol (Rep. Moldova), FC Brașov, FC Snagov, Astra Ploiești, Astra II Giurgiu, FC Voluntari, CS Ștefănești, FC Costuleni (Rep. Moldova) și SC Popești Leordeni.
Un altf fotbalist, Bogdan Marciuc, a trimis același mesaj: ”Noi, cei din Liga 3, suntem marginalizați, excluși din reluarea activității și nu ni se acordă la fel de multă importanță ca echipelor și jucătorilor din celorlalte ligi”
”Numele meu este Marciuc Bogdan și, în calitate de căpitan, vorbesc în numele întregului lot de jucători de la SC Popești Leordeni în legătură cu varianta propusă de FRF, de a suspenda Liga 3 și a permite disputarea doar a unor meciuri între primele două clasate.
Consider că nu este cea mai bună decizie pentru campionatul Ligii 3, deoarece și noi putem să respectăm normele impuse de autorități, la fel ca la Liga 1 și Liga 2. Nu înțeleg cum un grup de 25-30 de jucători nu  se poate să se antreneze împreună când, în supermarketuri, sunt sute de persoane.
Prin varianta propusă de domnul președinte Burleanu mi se pare că noi, cei din Liga 3, suntem marginalizați, excluși din reluarea activității și nu ni se acordă la fel de multă importanță ca echipelor și jucătorilor din celorlalte ligi.
Noi avem contracte de activitate sportivă, iar dacă se suspendă activitatea sportivă definitiv în perioada următoare, cum o să mai fim plătiți? Cum o să ne mai întreținem familiile? Din ce ne mai plătim facturile, ratele? Cei care iau aceste decizii trebuie să se gândească și la aceste aspecte.
Vrem să jucăm fotbal, ne e dor și nouă de fotbal. Ne-am săturat să facem antrenamente în sufragerie, singuri! Vrem să ducem la bun sfârșit acest campionat pe teren și cel mai bun să promoveze. Sperăm ca domnul președinte Burleanu să ia cea mai bună decizie și pentru Liga 3, aceea de a se continua campionatul”, este mesajul lui Bogdan Marciuc, fost jucător în Liga 2 la CS Buftea și CS Balotești!
Interesant, ambele cluburi prahovene de la acest eșalon, CS Blejoi și Astra 2, au anunțat același lucru –  că doresc continuarea competiției!