Ministerul Tineretului și Sportului a elaborat un document, bazat pe discuțiile avute cu specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică, privind reluarea antrenamentelor în cazul sporturilor individuale care sunt practicate în aer liber, începând cu 15 mai.
Propunerile din acest document, prezentat luni, vor fi discutate cu reprezentanții Ministerului Sănătății, urmând a fi concretizate într-un nou ordin comun.
Activitățile sportive care se pot practica individual, în grupuri nu mai mari de 3 persoane, în aer liber, sunt următoarele: aeronautică; alpinism; atletism – probele de alergare, aruncarea ciocanului, aruncarea discului, aruncarea greutății, aruncarea suliței; automobilism; caiac – caiac sprint, rafting, stand-up paddle, caiac pe ape repezi; canotaj; ciclism – ciclism rutier, mountain bike; echitație; golf; karting; motociclism; tenis de câmp – proba de simplu; tir cu arcul; tir sportiv; yachting – windsurfing, bărci cu vele.
Condițiile de antrenament generale sunt următoarele:
– Se permite practicarea activităților sportive doar pe terenuri în aer liber.
– Pe tot parcursul antrenamentului, trebuie să fie păstrată o distanță de siguranță față de celelalte persoane care ar putea să fie prezente. Această distanță este de cel puțin 2 metri în perioadele de repaus și de cel puțin 6 metri în perioadele de activitate fizică intensă, pentru a ține cont de faptul că particulele de transpirație ori salivă se pot transmite pe distanțe mult mai mari în acest context.
– Este interzis scuipatul în spațiul de antrenament.
– Este permisă, cu condiția respectării tuturor măsurilor de distanțare socială și igienă personală, pregătirea fizică generală în aer liber (stretching, elemente din școala alergării, exerciții de echilibru și orientare spațială din gimnastică, exerciții cu propria greutate, exerciții de tehnică și tactică individuală prin reprezentare mentală a adversarului sau a unei situații specifice de luptă/joc, execuția tehnică/tactică de tip box cu umbra, aruncarea la coș/poartă fără minge etc.).
– În cazul sportivilor de performanță, care sunt asistați de antrenor și alți specialiști, distanța de siguranță trebuie păstrată inclusiv în timpul ședințelor tehnice. În cazul în care medicul sportiv este de față, el trebuie să poate echipamentul de protecție pe tot parcursul interacțiunii directe cu sportivul.
– Echipamentul sportiv (de exemplu: bicicleta, racheta de tenis, arcul etc.) trebuie să fie folosit exclusiv de o singură persoană sau să fie dezinfectat complet înainte de a trece de la un sportiv la altul.
De asemenea, au fost stabilite și condiții specifice în funcție de disciplina sportivă, astfel:
– Aeronautică: sunt permise doar activitățile care se pot practica individual, în condiții de siguranță.
– Atletism: în timpul probelor de alergare, distanța între sportivi trebuie să fie de minimum 10 metri.
– Automobilism: în interiorul unui automobil va fi prezentă o singură persoană.
– Caiac: sunt permise doar probele care presupun prezența unei singure persoane în ambarcațiune; distanța de siguranță între ambarcațiuni este de minimum 6 metri.
– Canotaj: sunt permise doar probele care presupun prezența unei singure persoane în ambarcațiune.; distanța de siguranță între ambarcațiuni este de minimum 6 metri.
– Ciclism: distanța de siguranță între sportivi este de minimum 10 metri.
– Echitație: distanța de siguranță între sportivi este de minimum 10 metri.
– Tenis, la simplu: pe un teren de tenis este permis accesul a cel mult trei participanți (2 jucători, 1 antrenor/medic etc.); nu este permis accesul pe teren al copiilor de mingi; schimbarea terenurilor nu este permisă; în măsura în care este posibil, jucătorii își vor marca propriile mingi și le vor folosi doar pe acestea la serviciu. La sfârșitul meciului, strângerea mingilor se va efectua doar cu ajutorul tuburilor special concepute sau cu ajutorul altor echipamente care nu implică un contact direct cu pielea jucătorilor.
– Yachting: sunt permise doar probele care presupun prezența unei singure persoane în ambarcațiune; distanța de siguranță între ambarcațiuni este de minimum 6 metri; pregătirea ambarcațiunii în vederea ieșirii pe apă se face cu respectarea distanțării sociale și cu utilizarea echipamentelor de protecție personală.