Violeta Stoica

Prahoveanul Viorel Loghin poate fi numit, fără nicio umbră de îndoială, un artist în adevăratul sens al cuvântului! Nu pictează, nu modelează, nu sculptează piatră sau lemn, dar din mâinile sale ies opere de artă dintr-un material extrem de puțin folosit în România: metalul asamblat prin sudură de precizie. Are 33 de ani, locuiește în Azuga și, în urmă cu șase ani, a absolvit un curs de sudori la Brașov, iar trei ani după aceea a lucrat la firme specializate tot din municipiul Brașov.
Între timp, și-a făcut propriul atelier acasă și, după cum el însuși afirmă, a pornit pe drumul propriu în domeniul sudurii!
viorel-loghin-1Pasiunea sa actuală și-a descoperit-o odată cu încercările de a combina diferite tipuri de piese metalice pentru a crea cele mai dificile opere din fier. “Am simțit că și eu pot face acest tip de creație, poate că și mai bine decât ceilalți!”, spune artizanul de metal. De fapt, se pare că poți număra pe degetele de la o mână românii din mâinile cărora ies asemenea sculpturi din metal.
Fie că sunt plăci din metal, șuruburi, subansamble de bicicletă, piese din autoturisme, cuie, chei sau pur și simplu fier vechi, toate acestea sunt adunate laolaltă sub forma unor creații admirabile, total ieșite din comun în peisajul românesc.
Prima creație de acest gen a fost un păianjen din linguri și cuie de 50 de centimetri. “De aici a început totul”, afirmă prahoveanul.
În timp, singur, în atelierul său, inspirația nu i-a dat pace. A creat sculpturi din metal din ce în ce mai mari, sudate piesă cu piesă. “La început, am încercat să văd dacă îmi ies și sculpturi reprezentând diferite personaje în mărime naturală, iar primul astfel de proiect a fost Spiderman. Astfel, cu timpul, făcând din ce în ce mai multe sculputuri, am început să le fac mai mari și mai repede! Tot ce lucrez acum este pe comandă, la vânzare!”, spune artizanul care a făcut dintr-o pasiune un mod de trăi.
viorel-loghin-2Și-a creat și o pagină de facebook, pe care a numit-o, cum altfel?, „Artizanul de metal”, iar de aici își aleg potențialii clienți creațiile sau chiar vin cu provocări reale pentru lucrări noi!
De la 150 de euro o machetă (care înseamnă circa 12 ore de muncă) până la 4000 de euro – pentru o sculptură de trei metri și jumătate, Viorel Loghin are acum posibilitatea să muncească fără probleme în propriul atelier, fără a mai depinde de alții!
De altfel, cel mai amplu proiect realizat de el până în prezent a fost un cal ridicat în două picioare, care a atins înălțimea de 3,5 metri.
Astfel, de la Spiderman la Forfecarul, Alien și calul imens, azugeanul Viorel Loghin demonstrează că, prin voință, imaginație, meserie dusă la rang de artă, și în România pot apărea creatori de sculpturi pe cât de neobișnuite, pe atât de impresionante.