Violeta Stoica
Proiectele adoptate în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Județean Prahova, organizată de îndată, marți, 29 septembrie, au dat ocazia consilierilor județeni din mandatul care se încheie în scurt timp să contribuie la finanțarea a două obiective importante atât pentru sistemul medical, cât și pentru cel educațional.
Prima hotărâre a vizat cofinanțarea achiziționării a șase roboți de dezinfecție pentru Spitalul Județean de Urgență Ploiești, iar cea de-a doua – cofinanțarea unui amplu proiect implementat de Universitatea Petrol-Gaze Ploiești. Ambele proiecte au mai fost propuse de Bogdan Toader, președintele în funcție al Consiliului Județean Prahova, și înaintea alegerilor locale de duminică, 27 septembrie, dar din cauza absenței consilierilor liberali, nu au putut fi supuse aprobării.
În primul caz, s-a aprobat cofinanțarea din bugetul județului Prahova a cheltuielilor reprezentând 10% din valoarea a șase roboți de dezinfecție cu lumina pulsată UV-Xenon, necesare Spitalului Județean de Urgență Ploiești, a căror valoare totală se ridică la 5.961.000 de lei cu TVA.
Acești roboți, utilizați în spitalele din întreaga lume, vor asigura eliminarea bacteriilor, a mucegaiurilor, a ciupercilor și a sporilor, inclusiv a virusurilor. Se vor reduce rata infecțiilor cu Clostridium difficile, rata infecțiilor MRSA intraspitalicești și va fi cu 25% mai rapid decât curățarea chimică, reducându-se astfel consumul de dezinfectanți precum și cheltuielile aferente cu resursa umană necesară dezinfecției clasice. De acești roboți ar urma să beneficieze în primul rând secțiile de Boli Infecțioase, UPU, ATI și sălile de operații, reducându-se astfel expunerea personalului medico-sanitar, cât și a pacienților, la diversele tipuri de bacterii și virusuri.
Pe de altă parte, în cadrul celei de-a doua hotărâri adoptate în ultima ședință a CJ, în mandatul 2016-2020, s-a decis susținerea financiară a un proiect derulat de Universitatea Petrol-Gaze pentru proiectul „Sistem hibrid de eficientizare energetică folosind energia geotermală”, în valoare totală de 1.594.670 euro, proiect finanţat prin mecanisme financiare SEE și Norvegia 2014- 2021 ”Program pentru energie în România”- Apel 2: ”Capacitate crescută pentru furnizarea energiei regenerabile- Energia geotermală”. Prin contractul de asociere aprobat, Consiliul Județean Prahova va participa cu 238.000 de euro, iar UPG – cu 1.670 de euro.
Prin acest proiect, la universitatea ploieșteană va fi realizat, în campus, un sistem performant de încălzire/ răcire, cu ajutorul energiei geotermale și prin cogenerare, astfel încât se vor reduce semnificativ costurile energetice ale UPG, dar vor fi îmbunătățite și sistemele de încălzire actuale.