F.T.

Romsilva – Administraţia Parcului Naţional Bucegi postează pe Facebook fotografii care, în opinia instituţiei, prezintă “ o specie protejată (jneapănul) în conflict direct cu o altă specie (cea umană)”.
În legătură cu imaginea gunoaielor din jurul jnepenilor, se precizează faptul că aceasta “ a fost surprinsă pe drumul tehnologic Piatra Arsă-Coștila, drum folosit de marea majoritate a vizitatorilor Parcului Natural Bucegi pentru a vizita elementele de patrimoniu precum: Babele, Sfinxul, Pietrele de la Vf. Omu, Monumentul Eroilor. Apreciem că zona cuprinsă între Piatra Arsă și Babele este frecventată, în zilele însorite de weekend, chiar și de 4000-5000 de vizitatori care, în marea lor majoritate, respectă regulile de vizitare ale ariei protejate dar mai avem excepții. (…)”
În acest context, Romsilva – Administraţia Parcului Natural Bucegi explică şi de nu sunt sunt coșuri de gunoi/ tomberoane pe traseele turistice: “Simplu. Angajații Administrației Parcului Natural Bucegi au răspuns de nenumărate ori – de mii de ori – iar răspunsul a fost întotdeauna același: evacuarea zilnică a coșurilor/ tomberoanelor este imposibilă din cauza accesului greoi pe majoritatea traseelor iar neevacuarea lor într-o singură zi le face o sursă de hrană pentru animalele sălbatice precum urșii, vulpile. Aceste animale, o dată obișnuite cu hrana umană accesibilă, vor căuta din acel moment astfel de surse de hrană pe care le vor găsi ulterior în comunitățile locale limitrofe ariei protejate, intrând astfel în conflict direct cu populația umană”.