Sfinţii Serghie şi Vah sunt prăznuiţi pe 7 octombrie şi au trăit în vremea împăratului Maximian (286-305). Chiar dacă erau tineri, împăratul le-a acordat funcţii înalte în Şcoala Centiliilor: Serghie a fost „primicer” (primicer este acela al cărui nume este scris primul pe lista oficial recunoscuta a conducătorilor, aşadar persoana marcantă, prima înscrisă) şi Vah „secundicer” (secundicer este acela care se află al doilea într-o castă).
Şcoala Centiliilor, constituită pe vremea lui Diocleţian, a format diviziuni de elită ale armatei române, care îndeplineau ordinele împăratului însuşi şi funcţionau de asemenea în calitate de corp de instruire a ofiţerilor. Mai târziu, aceste diviziuni de elită au fost transformate în garda imperială şi detaşament de onoare.
Ei erau creştini în ascuns, căci împăratul era un persecutor al creştinilor. Au fost descoperiţi lui Maximian că se închinau lui Hristos, motiv pentru care li s-a cerut să jertfească idolilor. Aceştia, refuzând să aducă jertfe zeilor, au fost lipsiţi de însemnele demnităţii militare, îmbrăcaţi în haine femeieşti şi purtaţi prin cetate, în semn de batjocoră.
Pentru că nu au lepădat credinţă în Hristos nici după această batjocorire, au fost duşi în cetatea Varvalisa, spre a fi supuşi chinurilor de împăratul Antioh. În drum spre aceasta cetate, li s-a descoperit îngerul şi le-a vestit ca „Pentru nevoinţa voastra veţi lua cununile biruinţei de la Domnul Iisus Hristos, Care va fi alaturi de voi in suferinţa voastră, dându-vă ajutorul Său până ce îl veţi călca pe vrăjmaşul diavol sub picioarele voastre“.
În această cetate Sfântul Vah şi-a dat duhul în urma torturilor, iar Sfântul Serghie a fost decapitat.
Menţionăm ca Sfinţii Serghie şi Vah sunt ocrotitorii Olteniei. Capetele celor doi sfinţi au fost aduse în ţara noastră de Domnitorul Neagoe Basarab. Ele au fost depuse în Mănăstirea Curtea de Argeş, însă, prin hotărârea Sfântului Sinod, ele au fost aduse în catedrala mitropolitana „Sfântul Dumitru” din Craiova, pe 25 octombrie 1949, în vremea IPS Firmilian, mitropolitul Olteniei.