Plecând de la cel mai recent caz, din Dorohoi, unde doi soți au fost la un pas să-și piardă viața după ce au intrat în beciul unde au pus mustul la fermentat, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a ținut să readucă în atenție riscul intoxicării cu dioxid de carbon. Astfel, considerându-se că nu toți oamenii știu despre pericolul din timpul fermentării mustului, doar câteva minute de inhalare a dioxidului de carbon putând fi fatale, reprezentanții instituției au ținut să tragă un semnal de alarmă în acest sens:”Butoaiele, depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire, sunt un adevărat pericol! Efectele asupra organismului sunt cauzate de reducerea cantităţii de oxigen în spațiile închise în care fermentează vinul. Dioxidul de carbon rezultat în urma fermentaţiei alcoolice este imposibil de distins. El nu are miros sau culoare, iar în câteva minute poate deveni fatal.
Pentru evitarea tragediilor, este recomandat ca oamenii să fie mult mai prudenţi. Procesul de fermentare trebuie să se realizeze în spaţii deschise sau bine aerisite. Dacă fermentarea se produce în spații închise, este interzisă intrarea fără o aerisire corespunzătoare a locului respectiv”.