N. Dumitrescu

Zăpada căzută în ultimele zile, dar și ploile consistente au făcut ca pe unele cursuri de apă să fie înregistrate debite deosebit de mari, suficient ca să fie tras un semnal de alarmă din partea hidrologilor.
Astfel, având în vedere precipitaţiile prognozate, cumulate cu cedarea apei din stratul de zăpadă, începând din data de 10 decembrie, de la ora 21.00, și până mâine, la ora 16.00, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare Cod galben și pentru bazinul Buzău-Ialomiţa care cuprinde și județul Prahova. De altfel, așa cum se poate observa dintr-o hartă ce relevă ”starea de maximă vigilență hidrologică”, și râurile Teleajen și Prahova apar evidențiate în culoarea galben, cea a codului galben menționat. Ca urmare, așa cum reiese din anunțul hidrologilor, în zonele ce intră sub incidența acestor avertizări s-a precizat că se pot produce scurgeri importante de pe versanţi, torenţi și pâraie, iar pe râurile mici se pot forma viituri rapide care pot avea, ca efect imediat, producerea unor inundaţii cu impact local. De asemenea, se pot înregistra și creşteri de debite şi niveluri, fiind posibilă chiar și depășirea cotelor de atenție. ”În intervalul 11 decembrie, ora 06:00 – 12 decembrie, ora 24:00, pe unele râuri din judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Buzău, fenomenele pot avea o intensitate mai mare. Dispeceratul nostru a primit avertizarea hidrologică de la Apele Române – sediul central – și a retransmis-o autorităților noastre locale și județene, precum și Inspectoratului pentru Situații de Urgență”, au anunțat reprezentanţii Apelor Române Buzău-Ialomița. În acest context, aceştia au ținut să revină și asupra altor atenționări, respectiv la cele adresate autorităților locale, care au obligația de a îndepărta depozitele necontrolate de deșeuri de pe maluri și din cursurile de apă, pentru că acestea pot bloca secțiunile de scurgere a apelor, provocând inundații cu caracter local. De asemenea, și populația trebuie să curețe șanturile și rigolele, fiind asigurate, în acest fel, secțiunile de scurgere a apelor, fiind îndemnată să nu circule în zonele aflate sub avertizare și să evite desfășurarea activităților în ape sau în proximitatea lor.
De altfel, în județul Prahova, chiar ieri au fost vizibile unele dintre efectele negative ale precipitațiilor abundente, fiind afectată și alimentarea cu apă potabilă într-unul dintre orașele de pe Valea Prahovei.
Astfel, potrivit unui anunț al Primăriei Comarnic, din cauza turbidității provocată de ploile torențiale din ultimele ore, Operatorul Hidro Prahova a anunțat ieri, că în intervalul orar 8.00-13.00, furnizarea apei potabile a fost oprită în acest oraș, măsura afectându-i pe locuitorii de pe străzile Gurguiata, Comănoilor, Drumul Tălii, Ghioșeștii de Jos, Tălenilor, Lacul Băcioilor, Lambru, Podul Boieresc (parțial), Cărbunărița (parțial), Maria Baciu, Toplița (parțial) și Valea Mesteacănului.