Banca Naţională a României (BNR) a publicat ieri datele privind evoluţia balanţei de plăţi în octombrie şi primele 10 luni ale anului curent. Datele confirmă ajustarea deficitului de cont curent (cu 9.2% an/an) la 1.1 miliarde EUR, minimul din iunie şi creşterea investiţiilor străine directe (pentru a şaptea lună consecutiv) în octombrie, evoluţii influenţate de intensificarea pandemiei, arată un raport publicat ieri de echipa de la departamentul Cercetare al Băncii Transilvania.
În intervalul ianuarie-octombrie 2020, contul curent al balanţei de plaţi a înregistrat un deficit de 8.8 miliarde EUR, în ajustare cu 3.7% an/an, evoluţie influenţată de incidenţa pandemiei, consecinţele acestui şoc fără precedent, implementarea unui mix relaxat de politici economice şi ameliorarea ratei de absorbţie a fondurilor europene.
Se evidenţiază majorarea excedentului balanţei comerciale cu servicii cu 10.1% an/an la 7.8 miliarde EUR. Totodată, excedentul balanţei veniturilor secundare s-a ameliorat cu 98.2% an/an la 1.6 miliarde EUR.
Pe de alta parte, deficitul balanţei comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 7% an/an la 15.1 miliarde EUR. De asemenea, deficitul balanţei veniturilor primare s-a adâncit cu 6.6% an/an la 3.1 miliarde EUR.
Datele BNR indică şi un nivel pozitiv al investiţiilor străine directe pentru a şaptea lună la rând în octombrie (76 milioane EUR, minimul din aprilie, evoluţie influenţată de intensificarea pandemiei). În perioada ianuarie-octombrie 2020, investiţiile străine directe s-au ajustat cu 62.5% an/an la 1.8 miliarde EUR, cu următoarea structură: 3.3 miliarde EUR participaţii la capital şi -1.5 miliarde EUR credite intragrup.