Petre Apostol

După o absență de două etape, din cauza testelor pozitive din cadrul lotului, echipa naţională de sanie a României a revenit în Cupa Mondială, la a patra rundă a sezonului, care s-a desfăşurat, la finalul săptămânii trecute, la Winterberg, în Germania.
În lotul tricolor s-au regăsit şi cinci reprezentanţi de la Clubul Sportiv Orăşenesc Sinaia, Andrei Turea, la simplu masculin, şi ambele echipaje ale României din proba de dublu, alcătuite din Marian Gîtlan/Darius Şerban şi Răzvan Turea/Sebastian Motzca.
La simplu, Andrei Turea nu a reuşit să se califice în etapa de Cupă Mondială, deşi a avut cel de-al nouălea timp la start în concursul de Cupa Naţiunilor, sportivul prahovean abandonând pe ultima secţiune a pârtiei.
În schimb, la dublu, ambele echipaje ale României au reuşit să se califice la etapa de Cupă Mondială, de pe locurile 7 (Gîtlan/Şerban), respectiv 8 (Turea/Motzca), în Cupa Naţiunilor.
La Cupa Mondială, Gîtlan şi Şerban s-au situat pe locul 20, cu timpul total de 1:28.809 minute, după cele două manşe din concurs, având o întârziere de 1.847 de secunde faţă de echipajul câştigător, Tobias Wendl/Tobias Arlt, din Germania (care s-a impus la o diferenţă de numai 4 zecimi de secundă faţă de compatrioţii lor, Toni Eggert şi Sascha Benecken).
Calificaţi pentru a doua oară în carieră la o etapă de Cupă Mondială la seniori, Răzvan Turea şi Sebastian Motzca au înregistrat timpi similari cu ai colegilor de club şi de echipă naţională, situându-se pe locul 21, încheind la 145 de miimi de secundă în urma acestora.
De menţionat că la etapa de la Winterberg au mai fost prezenţi încă trei sportivi prahoveni, formaţi, de altfel, tot la CSO Sinaia, dar acum componenţi ai CSA Steaua: Raluca Strămăturaru, Carmen Manolescu şi Valentin Creţu.
Dintre aceştia, Raluca Strămăturaru a reuşit să se califice în proba de sprint, situându-se pe locul 14 în etapa de Cupă Mondială, cu o întârziere de 1.482 secunde faţă de învingătoare, germanca Julia Taubitz (care a întrecut-o pentru o zecime de secundă pe compatrioata sa, Natalie Geisenberger).
La proba de sprint, sportiva din Buşteni a încheiat a 15-a, concurs câştigat tot de Taubitz, urmată de compatrioatele Geisenberger şi Dajana Eitberger.
Carmen Manolescu s-a situat pe locul 26 la etapa de Cupă Mondială, cu o întârziere de 2.214 secunde faţă de primul loc.
În concursul masculin, Valentin Creţu – calificat cu al 15-lea timp din Cupa Naţiunilor – s-a situat pe locul 26, cu o întârziere de 1.530 secunde faţă de învingător, germanul Felix Loch, care i-a devansat, pe podium, pe Nico Gleirscher (Austria; +0.198 sec.), respectiv pe Dominik Fischnaller (Italia; +0.202 sec.).
Următoarea etapă a Cupei Mondiale de Sanie pe pârtie artificială este programată în primul weekend al anului viitor, tot în Germania, la Konigssee.