În fiecare localitate din județ vor fi distribuite afișe și despre etapele campaniei de vaccinare anti-Covid

 

Nicoleta Dumitrescu

 

La nivelul județului Prahova, campania de vaccinare antigripală este în plină derulare, fiind administrate deja peste jumătate din dozele primite. Conform răspunsurilor solicitate și primite de la Direcția de Sănătate Publică Prahova, în județ au fost primite peste 100.000 de doze de vaccin împotriva gripei sezoniere, până înainte de Crăciun fiind vaccinate peste 55.000 de prahoveni. Vaccinul menționat a fost administrat mai întâi categoriilor de persoane considerate ”cu risc”, respectiv cele cu vârsta între 6 luni și 64 de ani aflate în evidență cu mai multe afecțiuni medicale cronice, inclusiv pulmonare, de imunizare beneficiind inclusiv toți prahovenii cu vârsta peste 65 de ani. Pe de altă parte, având în vedere faptul că și în România, ieri, odată cu toate statele membre ale Uniunii Europene, a fost demarată vaccinarea împotrivia COVID-19, potrivit unei hotărâri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Prahova, întrunit săptămâna trecută, a fost aprobată distribuirea către toate cele 104 localități prahovene de afișe care conțin informații despre etapele acestei campanii. În total vor fi distribuite peste 35.000 de astfel de afișe, cele mai multe – peste 10.000 – ajungând la Ploiești, pentru informarea populației.
Conform strategiei stabilite la nivel național, în România, campania de vaccinare anti-Covid se va realiza în trei etape, cu primele 10.000 de doze, considerate ”tranșa simbolică”, fiind imunizați cei ”din linia I”, din domeniul sanitar, populația generală fiind inclusă în ultima etapă, a treia.

 

Potrivit Direcției de Sănătate Prahova, pentru județul nostru s-au solicitat 111.258 de doze de vaccin antigripal și au fost primite 107.912 de doze. Așa cum se precizează în răspunsul solicitat instituției menționate, categoriile persoanelor considerate a fi cu risc și care au avut întâietate pentru imunizare în acest caz au fost cele cu vârsta între 6 luni și 64 de ani aflate în evidența medicilor cu afecțiuni cronice, pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, obezitate, neurologie, diabet zaharat, astm sau virusul imunodeficienței umane, gravidele. Acestor persoane li s-au alăturat medicii, cadrele sanitare medii și personalul auxiliar atât din spitale, cât și din unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv salariați ai instituțiilor de ocrotire pentru copii și adulți și ai unităților de bolnavi cronici, care prin natura activității lor vin în contact respirator cu pacienții sau asistații; persoane, adulți și copii, rezidente în instituții de ocrotire socială, precum și persoane care acordă asistență medicală, socială și îngrijire la domiciliu persoanelor considerate cu risc înalt; toate persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Astfel, conform DSP Prahova, până în Sărbătoarea Crăciunului, la nivelul județului 55.755 de prahoveni fuseseră vaccinați antigripal.

Prahovenii vor fi informați și despre etapele campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

Întrunit într-o ședință cu caracter extraordinar ce a avut loc săptămâna trecută, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova a votat o hotărâre ce vizează aprobarea distribuției către unitățile administrativ-teritoriale din județul Prahova a afișelor aferente campaniei de vaccinare destinate acțiunilor de prevenire în combaterea infecțiilor COVID-19. Distribuția afișelor campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus este asigurată de către Instituția Prefectului, materialele fiind deja preluate de către reprezentanții primăriilor din cele 104 localități din județ. În total au fost distribuite 35.889 de afișe, cele mai multe – 10.500 – fiind pentru Ploiești, iar la Câmpina – 1.500, toate urmând să ajungă la populație. Câte 1000 de afișe au ajuns la Băicoi și Breaza, iar câte 500 de afișe în orașele Azuga, Boldești-Scăeni, Bușteni, Comarnic, Mizil, Plopeni, Sinaia, Urlați și Vălenii de Munte, iar la Slănic 250 de afișe. În mediul rural, în funcție de numărul de locuitori al fiecărei localități, sunt distrbuite între 100 și 500 de astfel de afișe de informare despre campania de vaccinare împotriva noului virus, câte 50 de materiale informative ajungând în comunele Ariceștii Zeletin, Bătrâni, Boldești-Grădiștea, Călugăreni, Cărbunești, Cosminele, Chiojdeanca. Afișele menționate conțin date informative despre această nouă campanie de vaccinare – care este voluntară, neobligatorie și gratuită – și care va fi realizată de personal medical ”în condiții de maximă siguranță”, așa cum se menționează în aceste documente. Vaccinarea împotriva virusului care a declanșat pandemia se va realiza în trei etape, prima fiind destinată angajaților ”din linia I”, din domeniul medical, dar și din cel social, din sistemul de stat și privat. În etapa a doua va fi vaccinată populația considerată cu grad ridicat de risc, respectiv angajații care desfășoară activități în domenii cheie, esențiale, ultima
etapă – a treia – fiind destinată imunizării populației generale, cu precizarea că fiecare afiș conține mențiunea ca, pentru o informare corectă despre această campanie, românii să se informeze din surse autorizate, respectiv de pe site-ul www.vaccinare-covid.gov.ro.
Distribuirea materialelor informative către prahoveni vine în contextul în care președintele țării, Klaus Iohannis, a anunțat, în mod oficial, după prima ședință informativă cu noul Guvern condus de premierul Florin Cîțu, că va începe campania de vaccinare împotriva COVID-19. Șeful statului a precizat că vaccinul este sigur, eficient și autorizat la cele mai înalte standarde europene.
Campania de vaccinare a fost programată să înceapă în România și în toată Uniunea Europeană în aceeași dată, în țara noastră ajungând 10.000 de doze care reprezintă ”o tranșă simbolică”.
Președintele țării a precizat că imediat după Crăciun încep să vină și următoarele tranșe de vaccin destinate celor trei etape de vaccinare.