Nicoleta Dumitescu

Odată ce valurile succesive ale pandemiei de covid s-au liniștit, fără să mai fie valabile atât restricțiile medicale, cât și cele care vizează circulația persoanelor, inclusiv politicienii din România sunt ceva mai relaxați.
Practic, aceștia au revenit la ceea ce le era lor mai drag: lauda de sine, promisiunile, adjudecarea de merite, chit că multe proiecte sunt tot la stadiul de desene și cifre pe hârtie!
La sfârșitul săptămânii trecute, de pildă, unul dintre miniștrii liberali, Lucian Bode, radia de fericire anunțând că partidul pe care îl reprezintă este pe un trend de creștere în sondajele de opinie. Explicaţia ar fi, în opinia sa, efectul măsurilor luate în ultima perioadă de către Guvern, Bode punctând că actualii guvernanți au arătat că știu ce au de făcut în vremuri de criză, mai mult decât atât, deciziile bune atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru categoriile vulnerabile de persoane.
Dând timpul în urmă, n-ar fi pentru prima oară când politicienii, mai ales cei de la putere, se umflă în pene atunci când concluziile unor sondaje de opinie arată că încrederea în ochii electoratului, când vine vorba despre partid, a mai câștigat unul-două procente. Astfel de sondaje au tot fost și, cu singuranță, se tot vor mai face, însă, precum se știe, orice cioară, oricât de negre ar avea penele, tot își laudă puiul! Iar, după cum se vede, nici măcar pe vremuri de restriște partidele nu își pierd din vechile obiceiuri, orice nimic reușind să-l supradimensioneze, ca și când banii trecuți pe lista realizării unor investiții ori programe de mare anvergură i-ar fi adus de la ei de acasă, de aici și sintagma: ”Am asfaltat…, ”Am construit…, ”Am făcut…, am dres …etc!
Săptămâna trecută, o știre arăta cam care mai sunt obiceiurile primarilor când vine vorba despre modul de cheltuire a banilor publici, fără număr și pe orice. Era vorba despre o primărie a unei comune din Vălcea, ajunsă în situația de a i se pune sechestru pe unele bunuri -inclusiv pe microbuzele școlare cu care erau duși și aduși copiii de la școală- în contul unei datorii mai vechi, după ce lăutarii care cântaseră la ziua comunei au dat administrația locală în judecată pentru că nu-și primiseră banii.
Nu este singurul exemplu de acest gen și, cu siguranță, altele asemenea situații vor mai fi, știindu-se cât de mărinimoși și de darnici sunt, evident cu banii statului, cei care, vremelnic, se află la conducerea unor comunități. Iar asta se întâmplă din cauza faptului că totul se gândește din perspectiva politicii, în numele partidului fiind oferiți inclusiv micii, dar și berea, se joacă hora ori sunt aduși pe scena amplasată în mijlocul satului diverști artiști, mai mult sau mai puțini cunoscuți.
În ședința de ieri, Guvernul urma să aprobe un proiect de ordonanţă de urgenţă privind acordarea de vouchere sociale unei mari și importante categorii de români, persoane vulnerabile, așa cum i-au încadrat cei care au în mână puterea, pentru compensarea unei părţi din cheltuielile cu masa de zi cu zi, măsură cuprinsă în celebrul pachet economico-social „Sprijin pentru România”. Deja se știe și câți beneficiari ai acestui program vor fi, peste 2,8 milioane de români, subiect de mare actualitate și importanță pentru ca politicienii să se împăuneze, din nou, cu binele pe care îl fac ei pentru țară și poporul ei, efort care, bineînțeles, ar trebui să se reflecte și în trendul de creștere al partidelor, evident al unora dintre partide, când sunt realizate sondaje de opinie în rândul electoratului.