Nicoleta Dumitrescu

După ce i-au liniștit pe primari, indiferent că este vorba despre cei de la oraș sau de cei din comune, în sensul că aceștia vor primi indemnizații majorate și ca urmare a faptului că-și dau interesul pentru întocmirea și punerea în practică a proiectelor europene, parlamentarii şi-au făcut, pe ascuns, și partea lor.
Mai exact, parlamentarii au votat majorarea cu 7.500 de lei a sumei forfetare pe care o primesc chiar ei, astfel că suma de care aceștia vor avea parte va fi de 35.500 de lei/lună, în contextul în care, în prezent, primesc, lunar, 28.000 de lei pentru cheltuielile cu cabinetele lor parlamentare! Prevederea ce vizează suplimentarea menționată va intra în vigoare de la începutul lunii viitoare și, cu siguranță, este cel mai frumos și de folos mărțișor pe care și l-au putut face aleșii neamului lor înșiși sau unii altora! Iar cum o modificare pe plus nu vine niciodată singură, în acest caz, aleșii neamului au stabilit și extinderea modalității în care sumele forfetare vor putea fi cheltuite. Astfel, deputații și senatorii îşi vor putea folosi banii din suma forfetară atât pentru a-şi achita cheltuielile cu angajaţii, cu sediile cabinetelor parlamentare, cu facturile la telefoane etc., cât şi pentru promovare online, inclusiv pentru cheltuieli privind organizarea de evenimente pentru promovarea activităţii parlamentare în circumscripţie, prin închirierea de săli şi servicii tehnice!
Oare de ce s-a votat, pe repede înainte, suplimentarea sumelor forfetare? Răspunsul este unul foarte simplu: se pregătește terenul pentru anul 2024, când vor fi patru runde de alegeri – europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale! Prin urmare, era nevoie și de ceva bani în plus de cheltuială pentru imagine, care de la 1 Martie a.c. se va putea face și cu decontarea aferentă, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare! De altfel, n-ar trebui considerată chiar o surpriză extinderea modalității de expunere a activității parlamentarilor în mediul online, având în vedere faptul că, de când cu pandemia, adică de acum doi ani, politicienii sunt ”transparenți” cu activitatea lor mai ales pe paginile de socializare, fiind o adevărată întrecere, pe facebook, când vine vorba de a se da vești bune sau mai puțin bune, de la caz la caz.
Or, cum nu e român care să nu aibă mobil și să nu știe cum să-l butoneze, să transmită mesaje sub formă de text sau imagine, inclusiv să navigheze pe facebook, inițiativa a venit de la sine. Și asta deoarece s-a considerat că, prin intermediul internetului, promisiunile au cale liberă să ajungă mult mai repede, fără ocolișuri, la țintă, adică la electorat!
Ca atare, la anul, nu este exclus ca, în perioada campaniilor electorale, mai ales în mediul rural, pe înserat, la cârciumă ori în fața porții, pe bancă, subiectele de discuție să fie legate și de ultimele noutăți transmise pe facebook de politicieni, fiind o oportunitate ca, în calitatea lor de candidați, aceștia să potă fi văzuți… ”în care și oase”, chit că este vorba despre telefon!