Nicoleta Dumitrescu

Fără să se știe exact dacă până la Sărbătorile Pascale care se apropie au optat, conform tradiției, pentru un meniu cu mâncare doar de post, un lucru este însă sigur pentru actualii guvernanți: au intrat în Săptămâna Patimilor! Iar motivul deja se știe: de unde să taie și ce soluții să identifice, cu maximă urgență, pentru ajustarea cu 20 de miliarde de lei a cheltuielilor prevăzute în bugetul general consolidat al statului.
După ce, cu o nemăsurată dărnicie, au tot dispus majorarea lefurilor angajaților de la stat, acum, când orice cheltuială atârnă greu în ochii oficialilor europeni, mai ales când vine vorba despre sarcinile asumate prin PNRR, oficialii români sunt în maximă agitație, pentru că, musai, trebuie să taie. Mai rămâne însă să vadă de unde să fie această tăiere, apoi să se și pună de acord de unde anume să facă reducerile, pentru că, și în acest caz, partenerii din coaliție aflată la putere vor trebui să fie în consens. Dar, deja, unul dintre miniștri, respectiv cel al Investițiilor și Fondurilor Europene, s-a pronunțat asupra unor variante: fie o revizuire a salariilor din sistemul bugetar, fie o potențială reducere a numărului de angajați, tot în sistemul bugetar.
Cum reducerea cheltuielilor cu 20 de miliarde de lei, lucru confirmat și de ministrul Finanțelor, nu e chiar de ici, de colea, e de văzut de unde și în ce fel se va trece efectiv la reduceri. Oricum, e de la sine înțeles că, fiind vorba despre sistemul bugetar, propunerile care vor fi făcute vor veni pe un sistem destul de minat. Și asta din cauza faptului că, așa cum se cunoaște, dincolo de salariile destul de generoase, organigramele au fost înțesate cu personal, care mai de care, tot prin grija partidelor, pe sistemul ”pleacă ai lor și vin ai noștri!”. Dar, vor fi tăiate sporurile de stres, de praf, de calculator, de antene puse pe acoperișul clădirilor instituțiilor publice, de câte și mai câte sporuri născocite pentru diverse posturi, doar ca să mai încaseze unii dintre funcționarii publici un ban în plus la leafă ? Rămâne de văzut! Pentru că despre potențiale astfel de tăieri s-a mai vorbit, inclusiv pe vremea altor premieri, fără însă ca să se și pună în practică vreo inițiativă de acest gen.
Pe de altă parte, rămâne de văzut și de pe ce paliere din sistemul bugetar se va veni cu propunerea de reducere a numărului de angajați. Întrucât, așa cum bine se știe, există nenumărate cazuri în care, tot pe criteriul politic, unele dintre persoane au fost angajate pe post de specialiștii-specialiștilor, când nici nu li se uscase bine cerneala de pe decizia de pensionare, unii dintre ei chiar în floarea vârstei, până în 50 de ani!
Cert este că, fără să vrea, guvernanții au intrat în patimile ajustării, fiind nevoiți să identifice soluțiile care să aibă ca rezultat, urgent, reducerea cu 20 de miliarde de lei a cheltuielilor de la bugetul de stat. Asta după ce, în urmă cu puține luni, cu mare mărinimie tot ei, guvernanții, au stabilit că este nevoie de majorarea indemnizațiilor pentru cei care se ocupă cu derularea proiectelor europene!