Nicoleta Dumitrescu

Dacă ar fi să fie puse cap la cap toate declarațiile și propunerile, existente până în Sărbătorile Pascale, pe tema necesității reducerii cheltuielilor bugetare, concluzia ar fi că situația descrisă a fost precum în cunoscuta poveste cu drobul de sare. Luând în calcul că ar putea să le pice în cap ditamai pietroiul cu anunțata gaură de 20 de miliarde de lei, politicienii de la putere s-au tot agitat, nevoie mare, avansând idei care mai de care, inclusiv posibilitatea reducerii salariilor și a posturilor din sistemul bugetar. Numai că, neașteptat, înainte de Paște, șeful statului a ținut să liniștească pe toată lumea, atât pe politicieni, cât și pe bugetari.
„Dacă mai continuă discuţiile cu tăieri de salarii şi alte lucruri, putem vorbi şi de o ţopăială, dar o să am grijă să nu ajungem într-o ţopăială bugetară”, a precizat președintele, dând asigurări că ”nu există nicio gaură”, întrucât situația din România este bună și avem dezvoltare. Mai mult decât atât, subliniind că nu există ”nicio perspectivă tristă”, acesta a mai punctat că dacă bugetul statului a fost supraevaluat, atunci cei care au făcut asta nu au decât să găsească ”metode smart”, adică inteligente, pentru a-l reduce în limite rezonabile, iar câtă vreme va avea un cuvânt de spus, nu vor exista tăieri de salarii.
Ce ușurare pe bugetari! Declarațiile șefului de la Cotroceni au generat, însă, așa cum era și de așteptat, reacții atât din partea politicienilor de la putere, cât și de la opoziție. Astfel, în timp ce purtătorul de cuvânt al liberalilor a susținut că subiectul tăierilor a fost pe post de ”bule de panică” împinse spre populație doar pentru capital politic, liderul USR a ținut să declare că președintele României nu vede realitatea, dovadă că Paștele 2023 a fost cel mai scump din ultimii 20 de ani, sugerând că șeful statului ar înțelege cum trăiesc într-adevăr românii dacă acesta s-ar mai da jos din avioanele de lux și ar mai face, din când în când, și piața! Adevărul este însă că declarațiile și opiniile politicienilor sunt și vor fi întotdeauna diferite din cauza faptului că aceștia trăiesc în lumi cu totul altele față de lumea reală în care trăiesc cei mai mulţi dintre români. Iar motivul este că de la ferestrele lumii politicienilor totul se vede frumos, cu perspective luminoase, considerând că dacă lor le merge bine, au venituri bune și sigure, facilități peste facilități, așa se întâmplă și cu ceilalți. Numai că, așa cum se știe prea bine, lumea politicienilor este cu totul paralelă față de cea a românilor de rând – lumea reală, unde totul este supus riscului, incertitudinii, reducerea cheltuielilor fiind cea mai frecventă soluție pusă în practică pentru a face față provocărilor fiecărei zile în parte. Au auzit de această lume reală și politicienii, numai că își fac curaj să pătrundă acolo doar o dată la patru ani, în campaniile electorale, fără să stea prea mult, de aici rezultând și multitudinea de promisiuni ale traiului de mai bine pentru popor. Iar cum nu reușesc niciodată să se țină de cuvânt, pentru a-și acoperi lipsa de viziune în îndeplinirea promisiunilor, politicienii dau vina pe alții, invocând adesea vremurile grele! Ca o concluzie, rămâne de văzut dacă, într-adevăr, gaura de 20 de miliarde de lei de la bugetul național, de care s-a tot vorbit în ultima perioadă, va fi într-un final și dovedită sau doar a fost ”o bulă de panică” împinsă spre lumea reală, spre populație, așa cum s-a și precizat, doar pentru capital politic. Oricum, nu ar fi pentru prima oară când unii văd totul în alb, iar alții în negru, fiind uitat adesea esențialul: lumea reală în care trăiesc cei mai mulţi dintre români!

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentVorbe înţelepte
Articolul următorEvenimente