Nicoleta Dumitrescu

Apropierea punerii în practică a înțelegerii dintre liberali și social-democrați privind rotaţia la guvernare a readus în prim plan ceea ce contează cel mai mult pentru politicieni: funcțiile! Așa se face că, deja, discuțiile și negocierile pentru rocada guvernamentală sunt în toi, până la începutul lunii iunie – când au fost programate schimbările de la Palatul Victoria – partidele urmând să țeasă tot soiul de scenarii pentru împărțirea ministerelor din viitorul Guvern. Cert este că negocierile nu vor fi deloc ușoare, având în vedere faptul că niciunul dintre cele două partide nu lasă impresia că vrea să cedeze ușor ceea ce are în momentul de față, ba ar vrea chiar și mai mult decât a avut! Pe de altă parte, mizele sunt destul de mari atât pentru liderul de la PSD, viitor premier, cât și pentru cel de la PNL, care trebuie să-i mulțumească pe toți, mai ales la capitolul pretenții.
Într-o situație aparte se află însă Nicolae Ciucă, actualul șef al Guvernului, căruia, dincolo de presiunile la care va fi supus în urma negocierilor cu cei de la PSD, trebuie să-i reușească, mai mult decât oricând, și menținerea controlului asupra propriului partid. Și asta din cauza faptului că, din nou, a reapărut freamătul din interiorul acestei formațiuni politice, generat de existența taberelor care au viziuni diferite mai ales în ceea ce privește nominalizarea viitorilor miniștri. Oricum, se pare că una dintre tabere i-a transmis, deja, lui Nicolae Ciucă pretențiile ei, și anume ca liderii din primul eșalon să fie nominalizați în viitorul Guvern, mai exact ca prim-vicepreședinții și vicepreședinții din partid să prindă ministerele cele mai importante.
Având în vedere experiența militară pe care o are, rămâne de văzut ce tactică va aplica generalul în rezervă Ciucă în partidul pe care îl conduce acum. Nu de alta dar, după cum se știe, liberalii au o experiență bogată în ceea ce privește sacrificarea propriilor lideri de partid, fără să mai conteze că au ocupat inclusiv funcția de premier, pe această listă figurând atât Ludovic Orban, cât și Florin Cîțu. Or, din această perspectivă, Nicolae Ciucă se află într-o situație nu prea confortabilă, în atacuri pe față – inclusiv puciuri în ultima secundă- liberalii fiind adevărați maeștri.
Prin urmare, va fi o perioadă agitată de acum încolo în politica de la vârf, va urma un lung șir de întâlniri, dar și de negocieri mai rău ca la piață, pe prinicipiul un minister la mine, altul la tine, cât să pară că nimeni nu va ieși în pierdere! Pe de altă parte, cum s-a luat în calcul că este nevoie inclusiv de reducerea numărului de ministere, chiar a numărului de secretari de stat și a funcționărimii de prin ministere, mai mult ca sigur că și aceste negocieri se vor lăsa cu scandal, având în vedere că mulți angajați guvernamentali, după cum bine se știe, fac parte din suita specialiștilor cu care partidele se lăudau prin campaniile electorale.
E de văzut, în concluzie, cum vor decurge negocierile între principalele două partide aflate acum la guvernare, având în vedere că fiecare dintre cei care acum își revendică potențiale funcții în Palatul Victoria se vede îndreptăţit. Oricum, scenariile privind numirilor vor fi multe, important fiind ca să nu se ajungă la cunoscuta situaţie în care, atunci când doi se ceartă, câștigă un al treilea, pe margine fiind destul de mulți avizi de putere!