Nicoleta Dumitrescu

Suspendarea grevei generale din școli, începând de ieri, după trei săptămâni în care profesorii au arătat, inclusiv prin cele două marșuri de la poarta Palatului Victoria și până la cea de la Cotroceni, că erau hotărâți să nu cedeze prea ușor la revendicările lor, a arătat cât de greu le este politicienilor cu negocierile, când nu este vorba despre ei și interesele lor.
Este clar, însă: sindicatele din învățământ, prin întreruperea cursurilor atât de mult timp- și încă la sfârșit de an școlar! – pare că că le-au răzbunat, prin demersul lor, și pe celelalte sindicate ale bugetarilor, în cererilor de majorare a veniturilor ori de obținere a altor beneficii regăsindu-se și acestea din urmă. Iar cel mai bun exemplu în acest sens este faptul că, de frica declanșării unei greve generale și în Sănătate, a fost deja pus pe hârtie faptul că aceia care lucrează în acest domeniu urmează să primească tichete de vacanță, așa cum primesc și ceilalți bugetari.
Oricum, cu examenele Evaluării Naționale și ale Bacalaureatului bătând la ușă, cei de la guvernare, care probabil s-au regăsit inclusiv în postura de părinți sau făcând parte din familii cu copii stresați de dilema dacă vor repeta sau nu anul, se vor înscrie sau nu pentru admiterea la liceu ori la facultate, până la urmă au cedat revendicărilor acelora aflați la catedră. Numai că, așa cum au ținut să spună, tot ieri, liderii de sindicat din Educație, în demersul întreprins de ei este vorba despre suspendare și nu despre o încetare a grevei generale, avertizând că politicienii care îndrăznesc să încalce ceea ce și-au asumat acum, după ce s-a obținut ceea ce s-a solicitat, atunci- cităm- ”se sinucid politic”!
Problema este că, analizând modul de lucru al acelora care țin în mâini puterea, acestora pare că nici că le pasă de faptul că, puse cap la cap, toate mișcările și demersurile lor pot duce inclusiv la suicid politic. Iar acest lucru s-a văzut inclusiv ieri, când, pentru a ”n”- a oară, au fost reactivate discuțiile privind împărțeala funcțiilor în noul guvern ce se va forma după ce, conform înțelegerii făcute în cadrul arhicunoscutei și hulitei rotative la guvernare, șeful liberalilor îi va ceda locul de premier liderului PSD. Se va ajunge, într-un final, la o înțelegere amiabilă între UDMR, PNL și PSD pe ministere? Rămâne de văzut! Însă, liderul UDMR nu excludea, ieri, ca, la o adică, dacă formațiunea sa nu va ceda ministerul Dezvoltării, presiunile în acest caz fiind foarte mari din partea partenerilor de coaliție, aceasta să fie… împinsă pe scări dacă nu va pleca de bună voie de la Palatul Victoria!
Prin urmare, ce de mize, ce de frământări, ce de pretenții! Și asta numai și numai de dragul puterii, cu orice chip! Însă, scăpați de presiunea făcută de profesorii care au ieșit în stradă, după cum s-a văzut, imediat, cei la guvernare au revenit la ceea ce știu ei mai bine: negocierea pe funcțiile din Guvern! Dar, nici nu era de așteptat să se întâmple altfel, pentru că, după cum s-a văzut, politicul dictează totul!