Somnul de după-amiază poate aduce beneficii semnificative, dar nu trebuie să depășească 30 de minute. Acest obicei, practicat în întreaga lume, îmbunătățește memoria, crește vigilența și productivitatea și poate reduce stresul. Însă dormitul la amiază prea mult poate crește riscul de boli cardiovasculare, potrivit unei cercetări recente, citate de Hotnews.
Chiar dacă, pentru unele persoane, siesta este un răsfăț sau chiar un semn de lene, altele o văd ca pe o strategie pentru a-și menține vigilența pe toată durata zilei. De menționat e că nu există o abordare unică în ceea ce privește somnul de după-amiază, ci depinde de preferințele și necesitățile individuale, având atât avantaje, cât și dezavantaje.
„Am cunoștințe extinse despre medicina somnului și despre modul în care somnul afectează starea de sănătate, în special în ceea ce privește relația dintre somn și afecțiuni dureroase, cum ar fi migrenele și durerile faciale. Instruirea mea a implicat toate aspectele somnului, în special tulburările de respirație în somn, insomniile și tulburările de mișcare legate de somn. Astfel, sunt conștient de natura complexă a siestei de scurtă durată și de motivele pentru care un somn în timpul zilei care durează între 20 și 30 de minute poate fi benefic în mai multe feluri,” a precizat expertul în dureri orofaciale Steven Bender, pentru Sciencedaily.
Cercetările au scos la iveală că există multe beneficii ale somnului de după-amiază de scurtă durată. Siesta poate stimula funcționarea mentală și memoria, precum și îmbunătăți vigilența, atenția și timpul de reacție.
Reprizele scurte de somn sunt, de asemenea, asociate cu creșterea productivității și a creativității. Cum somnul pare să îmbunătățească gândirea creativă, unele companii au încercat să exploateze acest lucru și au creat spații de relaxare sau camere de odihnă unde angajații pot să-și ia scurte pauze pentru a dormi în timpul zilei.
În plus, se pare că în timpul somnului, creierul procesează informațiile acumulate pe parcursul zilei, ceea ce contribuie laîmbunătățirea capacității de a rezolva probleme.
Un studiu de mici dimensiuni a scos la iveală că persoanele care au „tras câte un pui de somn” în timpul zilei au fost mai puțin frustrate și impulsive, ceea ce a dus la o mai bună concentrare și eficiență în îndeplinirea sarcinilor la locul de muncă.
O scurtă siestă poate chiar să ducă la îmbunătățirea capacității de a învăța abilități motorii noi, cum ar fi golful sau cântatul la un instrument muzical. Acest lucru se datorează faptului că aceste abilități se consolidează în creier în timpul somnului, fie că este vorba de somnul de noapte sau de somnul de zi.
Somnul poate, de asemenea, să reducă stresul. Un studiu a arătat că o repriză de somn de aproximativ 20 de minute a îmbunătățit starea de spirit generală a participanților. Cu toate acestea, somnul mai lung de 30 de minute nu este, în mod obișnuit, asociat cu buna dispoziție.