V. Stoica

Sistemul centralizat de termoficare al Ploieștiului este printre cele mai mari din țară, clasându-se pe locul al patrulea, după București, Oradea și Craiova. Peste 50.000 de apartamente sunt racordate în Ploiești, ceea ce arată dimensiunea acestui serviciu de interes public și importanța lui pentru ploieștenii care locuiesc la bloc. ”Criza termiei” de anul trecut – când ADI Termo Prahova (asociație care era condusă de președintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu) a reziliat contractul cu Termoficare Prahova, la mai puțin de trei luni de la semnarea acestuia, dar în principal faptul că ploieștenii au rămas fără apă caldă aproape trei luni – a fost o perioadă dificilă pentru ploieștenii ale căror apartamente sunt racordate la sistemul centralizat.
La un an de la rezolvarea problemei, prin transferul destul de greoi, din varii motive, al CET Brazi de la Județul Prahova la Municipiul Ploiești, reprezentanți ai PSD Prahova s-au aflat alături de primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici, pentru a-și exprima susținerea în toate acțiunile viitoare, așa cum au făcut echipă și anul trecut, pentru rezolvarea crizei apei calde. ”Acum un an, făceam echipă pentru ca ploieștenii să nu mai sufere din cauza termiei! Ne-am angajat să rămânem în echipă, dar cu susținerea majorității ploieștenilor, pentru a forma o echipă pentru toți ploieștenii și pentru toți prahovenii!”, a transmis președintele PSD Prahova, Virgiliu Nanu.
Pe de altă parte, consilierul județean social-democrat Bogdan Furtună (în foto) a atacat direct atitudinea liberalilor față de ploieșteni și prahoveni, pe care o consideră impardonabilă: ”Anul trecut era incertitudine majoră, existând întrebarea «cine este de vină pentru inexistența agentului termic?». Toți aruncau pisica moartă în ograda altuia, nimeni nu-și asuma nimic, toți dădeau declarații lacrimogene și ne copleșeau cu atâta empatie transmisă din locuințele lor de lux aflate în afara Municipiului Ploiești (sau chiar a județului Prahova). Reprezentanții PSD Prahova, împreună cu Andrei-Liviu Volosevici, au făcut posibilă refurnizarea agentului termic în Ploiești, atunci când toți cei care ocupă anumite scaune «în folosul cetățeanului» ridicau din umeri și aruncau toată vina pe Primarul Municipiului Ploiești. Hai să scăpăm de cei care nu au fost capabili, având frică de un singur om, să-și asume jurământul pe care l-au depus la începutul mandatului. Nu există scuză pentru a avea: președintele țării PNL, premier PNL (nu doar 1, ci 3), Consiliul Județean PNL, Consiliul Local PNL cu tot cu executivul la pachet și JUDEȚUL Prahova + Municipiul Ploiești să se prezinte într-un stadiu atât de avansat de degradare”.
Un mesaj care anunță un an electoral cu bătălii intense, în special la alegerile locale și parlamentare.

Sistemul centralizat de termoficare din Ploieşti, printre cele mai mari din ţară

Potrivit unui raport de monitorizare aferent anului 2022, publicat de ANRE, Ploieștiul se află pe locul patru în țară la numărul de consumatori racordați la sistemul centralizat de energie termică. ”Conform datelor furnizate la ANRE, de către operatorii SACET, la sfârșitul anului 2022, cel mai mare număr de locuințe (apartamente și case) alimentate din SACET a fost înregistrat de către Compania Muncipală Termoenergetica București SA (cu un număr de 542.266 locuințe), urmat de Termoficare Oradea (cu un număr de 70.486 locuințe), Termo Craiova (cu un număr de 56.316 locuințe), Termo Ploiești (cu un număr de 53.970 locuințe), Colterm SA Timișoara (cu un număr de 48.840 locuințe) și Termoficare Constanța (cu un număr de 28.630 locuințe)”, se arată în documentul menționat.
La nivel național, conform aceleiași surse, la sfârșitul anului 2022 s-a înregistrat un număr total de consumatori de energie termică alimentaţi din SACET de 1.056.799, din care 9.069 sunt operatori economici, 2.096 instituții publice și 1.045.634 consumatori reprezintă locuințele (apartamente și case).