Florin Tănăsescu

Adulmecând un potențial divorț de Parlament – adică invers, că votanții n-ar mai pune ștampila pe ea – Duoamna senator s-a reorientat. A început antrenamentele pentru noul mandat competițional la tăiat de coceni!
D-aia sătenii se-ntrebau ce-i cu ea de bate sistematic câmpul natal? Nu câmpii, cum o face de vreo patru ani.
Lumea nu-ndrăznea s-o-ntrebe de sănătate. Deși, șușotea că-i cazul să meargă la psihiatru.
Nu de alta, dar când o apuca strechea – și se-ntâmpla din ce în ce mai des asta – „răcnea din toți bojocii”. Astea sunt vorbele lui nea Gheorghe, care-o cunoștea de când era micuță. Și dolofănuță…
Pentru a nu pierde contactul cu mediul golănesc în care se mișcă precum peștele în apă, s-a dus la un meci de fotbal al echipei locale. Ce caterincă a ieșit! Când oaspeții au primit lovitură de la 11 metri, a răcnit: „Ne fură arbitrul comuna. Săriiiiți!”.
De frică să nu o ia în freză, arbitrul a întors decizia, după consultarea unui VAR inexistent.
Intuind că s-ar putea să nu mai pupe loc de parlamentăreasă, s-a dus la biserică. Dascălul fornăia ceva pe nas. Până i-a fript una după ceafă.
„Mă! Io-n Parlament, ca să mă fac înțeleasă, urlu. Deci, ca să priceapă și creștinii ăștia ceva, zbiară!”.
Țârcovnicul s-a conformat.
În minutul doi, biserica a rămas pustie; lumea o luase la sănătoasa, în frunte cu dom’ părinte.
Numai Duoamna a început să urle ca Moise în pustiu ( Doamne, iartă-ne analogia!, dar dacă așa s-antâmplat?) că vor arde în flăcările iadului ăi de n-o votează. Deci, grijă mare la alegerile din vară!
A fost liniște o săptămână prin comună. Că plecase să facă și prin țară ceva animație. Adică, să se dea în bărci în fața lumii, să vadă lumea că nu-i dusă cu una, cu două. Cu trei, da…
„Români, am informații că Dunărea face calea-ntorsă spre Donul liniștit. E de rău. Intrăm în război. Io fac tot posibilul să fie pace. Mă fac chiar baraj în fața fluviului, dacă-i cazul!”.
N-a fost.
Doar Duoamna e un caz special. Sau poate nu. Poate că degeaba râdem noi de ea.
Că-n țara asta, cine urlă mai tare e „Salvatore de la Patria”. Înțelegeți expresia, nu-i greu de tradus. La fel și cu noi…
Deci, „Sus nația. Sus cu dânsa!”
Cu Duoamna, adică…