• Benjamin Netanyahu: Lumea trebuie să fie unită în spatele ­Israelului în a distruge Hamas

În prima vizită a unui oficial român în Israel, după începerea războiului, premierul Marcel Ciolacu, a declarat, într-o conferință de presă alături de Benjamin Netanyahu, că Israelul are dreptul să se apere în deplin respect cu dreptul umanitar, după atacurile teroriste ale Hamas, potrivit Agerpres.
Șeful guvernului a transmis compasiunea societății românești pentru victimele războiului pornit în urmă cu 11 zile.
„România a condamnat cu fermitate cele întâmplate în Israel, în ultimele zile, nivelul atrocităţilor comise de Hamas, o grupare teroristă care ţine ostatică ­populaţia palestiniană pentru a satisface interesele sale extremiste”, a spus Ciolacu.
„Fac un apel pentru facilitarea coridoarelor umanitare din Gaza. Sunt convins că întreaga comunitate internaţională se va implica pentru deschiderea coridoarelor umanitare şi pentru a oferi asistenţă necesară refugiaţilor”, a mai spus Ciolacu.
Premierul i-a mulţumit premierului Netanyahu pentru implicarea autorităţilor israeliene şi pentru sprijinul acordat pentru repatrierea românilor.
La rândul său, Benjamin Netanyahu, a declarat că „lumea trebuie să fie unită în spatele Israelului în a distruge Hamas”. Peste 2.100 de cetățeni români au fost repatriați din Israel, a anunțat vineri 13 octombrie Administrația Prezidențială, care a precizat că preşedintele Klaus Iohannis a avut o discuţie telefonică cu omologul său israelian, Isaac Herzog.
Radu Filip, purtător de cuvânt al MAE, a declarat luni pentru HotNews.ro că Ministerul Afacerilor Externe are în atenție un număr de 350 de cetățeni români și membri de familie care sunt în Fâșia Gaza. Dintre aceștia, peste 200 au solicitat până în prezent sprijin în vederea evacuării.
„Suntem în contact cu cei care ne-au solicitat sprijin în vederea evacuării în timp real. Până în prezent situația din ­teren nu a permis evacuarea în condiții de siguranță. Aceștia sunt relativ grupați în apro-­piere de Rafah. Avem pregătite toate planurile în vederea evacuării în siguranță a acestora”, a ­declarat Radu Filip pentru HotNews.ro.