În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023, personalul Direcţiei Silvice Prahova a derulat, împreună cu reprezentanţi ai poliţiei prahovene, aproape 11.000 de acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii furturilor de material lemnos din fondul forestier de stat sau particular.
În urma acestora, după cum ne-a specificat inginer Ovidiu Ştefănescu, coordonatorul compartimentului «Pază» din cadrul instituţiei, au fost constatate 45 de contravenţii, fiind confiscată cantitatea de 454 de metri cubi material lemnos (407 mc – lemn de foc, 34 mc – cherestea şi 13 mc – lemn de lucru), iar valoarea sancţiunilor aplicate a fost de 59.500 de lei.
Cu referire la numărul infracţiunilor constatate în cursul anului 2023, acestea au fost în număr de 187, creându-se un prejudiciu de aproximativ 600.000 de lei.
Volumul de material lemnos care nu a putut fi justificat de către personalul ocoalelor silvice prahovene în perioada de referinţă a fost de 195 de metri cubi, în valoare de 612.673 de lei (sumă imputată angajaţilor ocoalelor silvice pe raza cărora a fost constatat prejudiciul).
La o privire de ansamblu a acestor date, compartiv cu anii precedenţi, se constată menţinerea trendului descrescător la nivelul Direcţiei Silvice Prahova în ceea ce priveşte sustragerea materialului lemnos.
Lucru, de altfel, normal, ţinând cont de modul în care este administrat fondul forestier prahovean, fie el de stat sau privat.