Nicoleta Dumitrescu

Ce va să zică și alegerile astea, patru la număr, din acest an! I-au făcut pe unii dintre politicieni, mai ales pe cei de la putere, să fie spirt, nu glumă, pe repede înainte încercând să găsească din pământ, din iarbă verde, soluții la revendicările protestatarilor care, după cum se vede, se lasă tot mai greu convinși să plece la casele de pe la care au venit, cu tractoarele și camioanele care au blocat șoselele de centură ale marilor orașe.
Având în vedere că durează de ceva vreme aceste acțiuni, ca să nu mai vorbim despre faptul că în niciun chip nu au dorit să li se alăture picior de lider de partid, mai ales dintre cei mai vocali și mai ”războinici” – dovadă fiind sigurul tractor postat în Piața Constituției din București, deși ”protestul” anunțat de amploare fusese aprobat în mod oficial!- guvernanții au înțeles, până la urmă, că transportatorii și fermierii nu au ieșit chiar degeaba în stradă, având în vedere că tot acolo erau inclusiv ieri, după ce au dormit, pe un ger cu multe grade cu minus, în mașinile cu care au mărșăluit.
Așa că, rând pe rând, pentru că sunt în an electoral, politicienii de la putere au început să le dea crezare protestatarilor. ”Parlamentul s-a mobilizat pentru a permite intrarea cât mai repede în practică a soluțiilor Guvernului la problemele semnalate de agricultori și transportatori; mesajul protestatarilor a fost auzit și înțeles, vom lucra împreună cu aceștia și în continuare”, a ținut să precizeze liderul liberalilor, Nicolae Ciucă, în contextul în care, ieri, la cererea sa, Senatul a fost convocat în sesiune extraordinară.
Iar mesajele prin care politicienii le dau de înțeles protestatarilor că le-au înțeles demersul sunt din ce în ce mai numeroase, tot liderul liberalilor anunțând că europarlamentarii PNL au avansat un set de măsuri prin care fermierii români să poată să primească mai multe compensații pentru pierderile cauzate de secetă, inundații ori din cauza implicațiilor războiului din Ucraina. Pe de altă parte, ministrul Agriculturii a anunțat că va cere demisia comisarului european pentru Agricultură, în timp ce alți miniștri sunt, cităm, ”implicați întru totul” în soluționarea revendicărilor protestatarilor, ministrul Mediului avansând, de pildă, chiar și programul ”Rabla pentru tractoare și mașini agricole”, ce ar urma să prevadă alocarea unui sprijin de 3000 de euro, destinat fermierilor, pentru înnoirea utilajelor.
Ei, o așa de mare deschidere, mai ales guvernamentală, către revendicări, cu siguranță nu se credea că poate să existe chiar din luna ianuarie, însă, având în vedere contextul – 2024 fiind an electoral – era de așteptat ca politicienii să cedeze, ușor-ușor, deși, de la o zi la alta, lista cerințelor din partea transportatorilor și a fermierilor pare că este interminabilă!
În condițiile în care însă pare că s-au găsit soluții și pentru rabla la tractoare și alte utilaje cu care se întoarce brazda de pământ, poate, cine știe, protestatarii vor solicita să se pună în aplicare, anul acesta, și un alt program, și anume ”Rabla la… politicieni!”, având în vedere faptul că, printre alte revendicări, a fost trecută și reducerea numărului de parlamentari, o promisiune uitată și profund abandonată, din păcate. Având în vedere faptul că la capitolul încredere politica este pe ultimul loc, cumva, anul acesta, cu patru rânduri de alegeri, ar fi posibil ca acest program, de reciclare a politicienilor, să fie pus în aplicare și cu ceva șanse de reușită?! Cine știe? Depinde de popor, mai exact de persoanele care vor avea, dacă se vor duce la urne, ștampila de vot în mână. Oricum, înlocuirea politicienilor pare, din start, extrem de dificilă, având în vedere că aceia care au funcții, și ce funcții, mai vor încă un mandat! După cum s-a și văzut, cei care au gustat din mierea puterii, cu greu vor să lase borcanul din mână, în ciuda multor promisiuni neonorate!