Ieri, Guvernul a aprobat modificarea Legii sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002, astfel încât internările nevoluntare în cazul acestor bolnavi vor putea fi efectuate şi în cadrul secţiilor de psihiatrie, nu numai în spitalele de psihiatrie care au condiţii adecvate pentru îngrijiri de specialitate în condiţii specific, cum este în prezent, potrivit Agerpres.
Conform unui comunicat al Executivului, modificarea este justificată de existenţa secţiilor de psihiatrie atât în cadrul spitalelor de psihiatrie, cât şi în cadrul spitalelor universitare, judeţene, municipale, clinice sau de urgenţă, astfel fiind creată posibilitatea creşterii accesului la astfel de servicii.
În comunicat se menţionează că solicitarea internării nevoluntare a unei persoane se poate face de către: medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are în îngrijire această persoană; familia persoanei; reprezentanţii serviciilor abilitate ale administraţiei publice locale; reprezentanţii poliţiei, jandarmeriei, parchetului sau ai pompierilor.
De asemenea, mai există şi situaţia internării nevoluntare în caz de urgenţă situaţie în care medicul psihiatru, după evaluarea stării de sănătate mintală a persoanei aduse şi după aprecierea oportunităţii internării nevoluntare, dispune internarea nevoluntară a pacientului si informează reprezentantul legal sau autoritatea tutelară, precizează sursa citată.