V. S.

Procurorii DNA Structura Centrală, cu sprijinul jandarmilor de la Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei Române, au descins, ieri dimineață, la sediul Consiliului Județean Prahova și la domiciliile unor persoane suspectate de săvârșirea unor fapte de corupție în legătură cu unele achiziții derulate de la începutul mandatului lui Iulian Dumitrescu la conducerea CJ Prahova și până în prezent. Anchetatorii au solicitat documente privind cauza în care se efectuează cercetări, singura persoană din conducerea Consiliului Județean Prahova prezentă la percheziții fiind vicepreședintele liberal al instituției, Dumitru Tudone, mâna dreaptă a lui Dumitrescu.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și fals, săvârșite în perioada 2020 – prezent, de către funcționari publici în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu. În cursul zilei de 01 februarie 2024, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 19 locații situate pe raza municipiului București și a județelor Ilfov și Prahova, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, a transmis Biroul de presă al DNA, înainte de audieri.
La închiderea ediției tipărite, procurorii încă nu finalizaseră perchezițiile la sediul CJ Prahova, iar Dumitrescu nu fusese adus la audieri la sediul DNA Central.
Ieri, în jurul prânzului, pe pagina de Facebook a șefului CJ Prahova a apărut un mesaj referitor la percheziții: „În urma speculaţiilor apărute public, vreau să fac următoarele precizări: Pun la dispoziţia procurorilor toate informaţiile şi datele de care au nevoie. Colaborez cu instituţiile statului pentru a lămuri cât mai repede această situaţie. Nu mă voi ascunde în spatele vreunei funcţii politice sau administrative. În momentul în care se va finaliza această fază a anchetei, voi comunica transparent opiniei publice despre cele întâmplate. Nu am nimic de ascuns”. Ieri, în jurul orei 16:45, Dumitru Tudone, vicepreședintele liberal al Consiliului Județean Prahova, a plecat din sediul instituției, declarând presei că persoana delegată să participe la percheziții, ca reprezentant al lui Iulian Dumitrescu, a fost șeful de cabinet. Tudone a mai spus că nu știe să fie probleme cu licitațiile și că nu a fost chemat la audieri.