V. Stoica
Locuitorilor orașului Slănic li s-au alăturat iubitorii de natură din întreaga țară, printr-o petiție semnată, până ieri, de mai bine de o sută de români, pentru salvarea de la distrugere a unui simbol natural din localitatea prahoveană.
Pentru că nu vor ca tuful vulcanic, cu o formă care duce cu gândul la chipul răsturnat al unui dac cu cușmă pe cap, să aibă soarta Grotei Miresei – o formațiune naturală cu o istorie aparte, devenită vestită în întreaga țară – care a rămas acum doar printre legendele locului, semnatarii petiției speră ca inițiativa să aibă efectul scontat, respectiv de declarare a sitului respectiv monument al naturii.
Suprafața de peste 45.000 de metri pătrați, care face parte dintr-o carieră de tuf vulcanic, rocă folosită pentru producerea cimentului, a fost închiriată, de autoritățile publice locale, în urmă cu circa 20 de ani, pentru exploatarea carierei respective. Oamenii din Slănic se tem că – asemeni Grotei Miresei – va dispărea și Piatra Verde, și au inițiat o petiție și au programat chiar și un protest pentru finalul acestei săptămâni, totul în scopul de a salva Dacul adormit și, implicit, Piatra Verde, unul dintre simbolurile încă vii ale localității prahovene.
O petiție inedită, semnată, până ieri, de peste 100 de români din diferite colțuri ale țării – majoritatea din orașul Slănic – își propune să salveze una dintre frumusețile naturale din localitatea prahoveană – Piatra Verde, o zonă de tuf vulcanic pentru care autoritatea locală a semnat un contract de închiriere a unei suprafețe de circa 45.000 de metri pătrați unei societăți producătoare de ciment.
Pentru că anul trecut a fost aprobată prelungirea cu cinci ani a contractului de închiriere și micșorarea cuantumului chiriei, s-a format un curent de opinie în orașul Slănic – care va culmina, sâmbătă, 7 mai, cu un protest chiar în zona carierei de tuf vulcanic –pentru salvarea Pietrei Verzi. Acțiunile care vizează reducerea activităților asupra zonei de tuf vulcanic de la Piatra Verde sunt cu atât mai mult susținute de români din întreaga țară cu cât muntele respectiv, răsturnat, seamănă cu imaginea unui dac cu capul acoperit de o cușmă, supranumit chiar și Sfinxul de la Muntele Verde.
Petiția inițiată de locuitorii din Slănic vizează și declararea Pietrei Verzi ca monument al naturii, pentru salvarea tufului vulcanic de la distrugerea completă.
“Pentru că tuful vulcanic nu este o sursă regenerabilă și există riscul ca în următorii ani acesta să dispară ca formă de relief din cauza exploatării lui, consider că ar trebui să fie declarat «monument al naturii» și protejat, iar statul român să aloce fonduri speciale, în vederea conservării lui.
Prezenta petiție are ca scop responsabilizarea autorităților publice, locale și centrale de a întreprinde toate demersurile necesare pentru introducerea în circuitul turistic, declararea ca «monument al naturii» și introducerea acestuia pe harta obiectivelor turistice ale României.
Prin intermediul prezentei petiții, vă aștept în data de 07.05.2016, în Slănic, județul Prahova, la poalele Muntelui Verde, să tragem un semnal de alarmă și să atragem atenția autorităților locale și centrale ale statului privitor la pericolul care s-a creat prin încheierea contractului de exploatare a carierei de piatră din zonă, respectiv pierderea unui obiectiv turistic de importanță națională.
Semnați această petiție pentru a declara monument al naturii Muntele Verde din orașul Slănic, județul Prahova!”, a propus inițiatorul petiției destinată salvării Pietrei Verzi.
În urmă cu exact un an, consilierii locali din Slănic au aprobat – la propunerea primarului localității, Daneluș Costea – o hotărâre de prelungire cu încă cinci ani a contractului de închiriere a carierei de tuf vulcanic de la Piatra Verde, încheiat de Primăria Slănic cu un producător de ciment din țară.
Mai mult decât atât, tot în luna aprilie 2015, aleșii slănicenilor au fost de acord cu reducerea cuantumului chiriei pe metru pătrat de tuf vulcanic la o sumă modică, de numai 0,30 lei/mp/lună! Și asta pentru că fabrica de ciment respectivă a solicitat reducerea chiriei anterioare, pe care a considerat-o de până la zece ori mai mare decât aceea percepută în alte locații din țară…
Cei interesați de semnarea petiției se pot alătura inițiatorilor acesteia la adresa https://www.petitieonline.com/salvai_muntele_verde_salvai_dacul_adormit .