Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat ieri că din totalul de 3.526 de probe recoltate din spitale, sub 5% au ieşit neconforme, în ceea ce priveşte eficacitatea dezinfectanţilor folosiţi. Ministrul a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în total au fost recoltate probe din mai multe spitale din România pentru a verifica eficacitatea dezinfectanţilor folosiţi.
„Am ridicat 3.526 de probe, dintre acestea sub 5% sunt neconforme pentru diferite produse biocide testate. Testarea s-a făcut în laboratoarele unităţilor sanitare şi ale DSP „, a declarat ministrul Sănătăţii. În total, peste 150 de probe au ieşit neconforme din punct de vedere al eficacităţii dezinfectanţilor. Ministrul a mai afirmat că s-au verificat suprafeţele şi modul în care se face procesul de dezinfecţie, urmârindu-se dacă substanţele dezinfectante distrug microorganismele. „Aceste teste se repetă şi controalele au fost făcute în mod repetat în acest an. Ne punem problema unde apar testele neconforme. Am dispus să se ia toate măsurile, inclusiv cele care pot merge până la suspendarea folosirii substanţelor până la finalizarea anchetei”, a mai spus Achimaş.
Ministrul Sănătăţii a mai declarat că în momentul de faţă „pacienţii sunt în siguranţă” şi că marţi a discutat cu premierul Dacian Cioloş pe care l-a informat „de toate aspectele care au apărut”. Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat că la Institutul Oncologic din Cluj a fost suspendată folosirea unui biocid produs de Hexi Pharma, fiind una dintre cele 150 de probe neconforme. Potrivit ministrului Sănătăţii, utilizarea biocidului a fost suspendată, fiind una dintre cele 150 de probe care au ieşit neconforme din cele 3.526 de probe recoltate din spitale în ultima săptămână.
De menţionat şi că procurorii Parchetului General au început urmărirea penală in rem pentru „zădărnicire a combaterii bolilor” şi „falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse” în cazul dezinfectanţilor din spitale, a anunţat, ieri, Parchetul General printr-un comunicat de presă. Potrivit unui comunicat, „pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit un dosar penal având ca obiect informaţiile vehiculate în spaţiul public privind dezinfectanţii produşi de o firmă autohtonă utilizaţi în unităţile sanitare”.
„Procurorii au dispus în cauză începerea urmăririi penale cu privire la faptă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor prev. de art. 352 Cod penal şi falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse prev. de art. 357 alin. 2 Cod penal”, se mai spune în comunicat. Potrivit Parchetului General „în cauză au fost delegaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române pentru efectuarea unor acte de urmărire penală, inclusiv pentru participarea la ridicarea probelor necesare în vederea realizării unor teste specifice, în colaborare cu Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii”. Parchetul General s-a autosesizat pe 26 aprilie, în cazul dezinfectanţilor diluaţi din spitale, după o anchetă jurnalistică despre soluţiile folosite în spitale la dezinfecţie, soluţii care ar fi diluate.