Cercetătorii au eliminat HIV din celule în laborator, succes care oferă speranţe pentru un tratament, informează DPA, preluată de Agerpres.
Utilizând o tehnologie de editare genetică denumită Crispr-Cas, care a câştigat premiul Nobel în 2020, oamenii de ştiinţă au reuşit să ţintească ADN-ul HIV, îndepărtând toate urmele virusului din celulele infectate.
Acţionând practic asemenea unei foarfece, tehnologia poate tăia ADN-ul în anumite puncte, ceea ce permite eliminarea genelor nedorite sau introducerea unui nou material genetic în celule.
Autorii studiului spun că obiectivul lor este de a dezvolta o schemă robustă şi sigură Crispr-Cas, ‚’depunând eforturi pentru un ‚tratament împotriva HIV pentru toţi’, care poate inactiva diverse tulpini HIV în diverse contexte celulare’’.
Conducătoarea ştiinţifică Elena Herrera-Carrillo şi o parte din echipă (Yuanling Bao, Zhenghao Yu şi Pascal Kroon) de la Amsterdam UMC, Ţările de Jos, au spus că au dezvoltat un atac eficient asupra virusului în diferite celule şi asupra locului unde s-ar putea ascunde.
„Aceste descoperiri reprezintă un progres decisiv către desemnarea unei strategii de tratament’’, au adăugat ei.
HIV poate infecta diferite tipuri de celule şi ţesuturi din corp, iar cercetătorii sunt în căutarea unei modalităţi de a ţinti virusul oriunde ar apărea.
În noul studiu, prezentat în cadrul Congresului European de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase, cercetătorii s-au concentrat asupra părţilor din virus care se menţineau similare în toate tulpinile HIV.
Aceştia spun că procedeul are drept obiectiv producerea unei terapii cu spectru larg, capabilă să combată eficient multiple variante HIV.
Potrivit cercetătorilor, munca lor reprezintă o dovadă conceptuală a modului de funcţionare şi nu va deveni în viitorul apropiat un tratament anti HIV.
Aceştia au spus că următorii paşi presupun optimizarea rutei de livrare pentru a ţinti majoritatea celulelor-rezervor HIV.
Cercetătorii speră să elaboreze o strategie pentru a face acest sistem pe cât de sigur posibil în vederea unor viitoare aplicaţii clinice, obţinând o balanţă corectă între eficacitate şi siguranţă.
„Abia atunci putem lua în considerare teste clinice de ‚vindecare’ la oameni pentru a dezactiva rezervoarele de HIV.’’
„În timp ce aceste descoperiri preliminare sunt foarte încurajatoare, este prematur să declarăm că există un tratament funcţional împotriva HIV la orizont’’, au mai spus cercetătorii.