Nicoleta Dumitrescu

Deși încearcă să-și mascheze neputințele și eșecurile sub multe straturi de farduri și sclipici, pentru acest an electoral politicienii nu au reușit, nici de această dată, să învețe din propriile greșeli. Iar acest lucru rezultă din atitudinea și strategiile politice la care recurg, dar, mai ales, din discursul demagogic pe care, în continuare, îl îmbrățișează ori de câte ori au prilejul să iasă de unii singuri drept în față, precum păduchele în frunte, fără însă ca să sesizeze și ridicolul.
Pe de altă parte, nici nu aveau cum să învețe politicienii români din greșelile pe care le-au tot făcut, având în vedere că grija lor cea mai mare este tot pentru propriile funcții, nominalizarea pe listele de candidați pe locurile eligibile sau la funcțiile de primar sau președinte de consiliu județean fiind ținta țintelor în această perioadă! Iar cuplarea alegerilor europarlamentare cu cele locale a arătat, din nou, că nu puțini sunt cei care vor să-și transforme activitatea din Parlamentul European într-o… profesie cu mulți ani vechime, în timp ce o parte dintre actualii miniștri au confirmat, deja, că numele lor se va regăsi pe buletinul de vot pentru alegerile locale, dorindu-și ba funcția de primar, ba pe aceea de președinte de consiliu județean. După cum s-a văzut, însă, mult mai greu este cu negocierile, întrucât locurile sunt puține, iar aspiranții…mulți, chiar foarte mulți, iar marea gâlceavă pe locurile din față este și din cauza alianțelor electorale care se tot fac în această perioadă. Pesemne, ca să nu se supere nimeni, împărțeala va fi ceva de genul: un loc mie, un loc ție…
Bătălia pe funcții, însă, nu-i oprește, sub niciun chip, pe unii dintre politicieni să recunoască, printre altele, că alianțele dintre partide, mai ales dintre cele care ajung să se înțeleagă pentru a-și împărți puterea, sunt făcute… de ochii lumii, confirmarea venind, recent, chiar de la un lider liberal, care deja și-a negociat o poziție strategică pe listă pentru a-și continua activitatea parlamentară la Bruxelles, acum fiind la primul mandat. Concret, s-a menționat faptul că, în ceea ce privește coaliția dintre PNL și PSD, s-a recurs la o ”căsătorie de conveniență”, în care partenerul este respectat pentru că ”te-a pus mama și tata să te însori, dar asta nu înseamnă că ești și îndrăgostit !” (!?!) În aceste condiții, nici nu mai este de mirare de ce ies atâtea scâtei din întâlnirile membrilor celor două partide, când vine vorba despre negocieri pe funcții.
Pe de altă parte, nici că mai era nevoie să se declare, direct, că nu s-a pus problema îndrăgostelii între liberali și social-democrați, având în vedere că, în continuare, chiar și termenul de alianță între cele două partide este foarte greu digerabil, în multe județe cele două partide fiind, în continuare, la cuțite, promovându-și fiecare, separat, candidații de la alegerile locale. Mai mult decât atât, la sfârșitul săptămânii trecute, liberalii din Timiș au votat chiar împotriva alianței cu PSD, motivând că nu este normal ca Bucureștiul să impună în teritoriu o ”alianță contra naturii”.
Liberalii de la centru, de la București, însă, ca de fiecare dată, nu țin cont de ambîțurile liderilor din teritoriu, ca urmare merg pe strategia convenită inițial, de a se ține de mână, în continuare, pledând pentru a avea candidați comuni atât la alegerile europarlamentare, cât și pentru unele primării. Cum, însă, fiind vorba despre o iubire de ochii lumii, este încă o dovadă a faptului că mai ales în politică dragostea trece, obligatoriu, prin…stomac, dovadă că aceia care s-au obișnuit cu privilegiile funcțiilor nu vor să să le cedeze altora!