Fiecare dintre noi are o băutură preferată, fie că ne referim la Aperol Spritz, rom Bumbu sau Dom Perignon. În cazul în care te-ai întrebat vreodată cum a apărut Aperol Spritz, ai ajuns unde trebuie pentru că exact despre acest lucru vorbim în rândurile care urmează.

În zilele toride de vară, pentru iubitorii acestei băuturi, Aperol Spritz este tot ce îți trebuie pentru a lua o pauză de la tot ce faci și pentru a te relaxa. Iar pentru că atunci când îți place ceva este interesant să știi mai multe despre acel subiect, ne-am gândit că sigur ți se va părea folositor să afli câteva informații despre băutura ta preferată.

Așa cum sigur ai observat, structura Aperol Spritz te duce cu gândul către o confuzie deoarece cuvântul Aperol pare a avea o origine a unei limbi latine, iar cuvântul Spritz sugerează o etimologie a unei limbi germanice. Hai să vedem care este explicația.

Care e treaba cu spritzul din Aperol Spritz?

Vom începe cu explicația cuvântului spritz deoarece așa cum spuneam și mai sus acesta ne poate induce în eroare. Ei bine, explicația cuvântului spritz de lângă cuvântul Aperol ține de istorie. Mai clar, în secolul al XIX-lea, atunci când austriecii au invadat orașul Veneția din Italia, a pătruns și cuvântul, dar și obiceiul în această țară. Pentru că în Veneția vinul erau mult mai tare decât erau obișnuiți soldații austrieci să fie un vin sau o băutură alcoolică, aceștia au adăugat apă în băutura respectivă pentru a o dilua. E important de menționat faptul că la început, apa adăugată în vin era una plată și mult mai mulți ani apoi apa plată a fost înlocuită cu apa minerală. Aceasta este, pe scurt, povestea spritzului din Aperol.

Cum a apărut Aperolul?

Hai să vedem și cum a apărut Aperolul. La fel ca și mai sus, după nume îți poți da seama că originile sugerează o proveniență latină. Intuiția ta este una bună deoarece Aperolul chiar s-a născut în Italia, în jurul anilor 1920.  Așa cum îți poți imagina, situația socială și istorică era aceea de după un război greu, însă nu asta ne interesează pe noi neapărat, dar nu putem să nu menționăm acest fapt. Ei bine, în acest cadru istoric, frații Silvio și Luigi Barbieri o moștenesc o fabrică de băuturi alcoolice de la tatăl lor și inventează o nouă băutură de tip aperitiv.

Aceștia perfecționează timp de aproximativ 10 ani noua licoare și oficial Aperolul se naște la Padova, în anii 1920. Ce este, de fapt, Aperolul? Este un lichior de culoare portocalie și cu un gust extrem de proaspăt. Ce îl face atât de special este faptul că, deși este un lichior de tip bitter, el este mai aromat și are mai puțin alcool.

Îți vine să crezi sau nu, rețeta aperolului s-a păstrat neschimbată până astăzi, ceea ce îi oferă unicitate și mai ales popularitate

Sigur că Aperolul a devenit popular în toată lumea datorită contextului social care a permis acest lucru, adică anii de după Primul Război Mondial, în care oamenii doreau să treacă peste trauma colectivă suferită, dar și perioada în care marii artiști au început să apară. Apoi, o altă contribuție importantă au avut-o campaniile de popularizare, dar și prezența turiștilor, care au îndrăgit această băutură.

Cum a apărut Aperol Spritz?

Să nu uităm totuși că toată povestea a pornit în jurul băuturii Aperol Spritz, așa că  hai să explicăm și modul în care a apărut acest cocktail. Oamenii au simțit nevoia să dilueze lichiorul despre care povesteam mai sus și astfel au început să adauge apă, iar mai târziu a minerală.

Un aspect important de reținut este acela că rețeta originală de Aperol Spritz a rămas neschimbată din anul 1950, de când formula folosită pentru obținerea cocktail-ului este ceea în care se adaugă două părți de Aperol, trei părți de Prosecco sau un alt vin spumant și o parte de apă minerală. Se mai adaugă apoi și gheață și o felie de portocală

Nu-i așa că știi mai multe acum?

 

(P)