Florin Tănăsescu

Citesc Monitorul Oficial (Mof) şi plâng. Bărbierul din Sevilla – cu viză de flotant în România – a fost revocat din funcţia de vice la păcănele.
„Atunci când mi s-a dat o sarcină, am dus-o până la capăt”, a zis biata victimă a sistemului. Iar noi o credem. Mai ales că, pe surse, se spune că hairstylistul a fost tocmit să-i reteze urechea lui Van Gogh. Şi-a făcut-o!
Recitesc Mof şi cad pe gânduri: dacă un fost angajat cu ziua a prăşit trei rânduri de porumb până la capăt, nu-i bun de secretar de stat la Agricultură? E!
Răsfoiesc o carte scrisă de unul, Marin Preda. Aici, de acord! Omul n-ar fi fost apt pentru un post la Cultură. A lăsat „Delirul” nesfârşit. Nu l-a dus până la capăt.
Fireşte că unul care la viaţa lui a trimis scrisori parfumate – începeau cu „Draga mea”, aveau cuprinsul „bla, bla, bla”, iar încheierea „Fără tine, viaţa n-are rost”- ar fi apt pentru funcţie. Că doar şi-a dus tentativa de a agăţa gagică până la capăt.
Of, cum ne lepădăm noi de profesioniştii ţării ăsteaia!
Lângă mine, unul striveşte ţigara aruncată pe jos. E bun şef la un ISU judeţean? E, că a prevenit un iminent incendiu: ar fi ars gara!
Mă scarpin după ceafă şi nu pricep: tânărul ăsta de vreo cincizeci de ani, care suflă-n păpădie, iar puful ei pluteşte pe câmpie, nu-i bun de ministru la Mediu? Eu zic că da.
Of, cum dăm noi cu flit valorilor ţării ăsteia!
Mă uit spre cer, văd un zmeu ridicat. La capătul sforii, adică pe acest pământ românesc, un nene de vârsta a treia.
Cu respectul cuvenit profesioniştilor, îl întreb câte dihănii d-astea a ridicat la viaţa lui. Îmi spune că nu mai ştie, dar asta-i ocupaţia lui de vreo 30 de ani. Să ridice zmee.
Ei, atunci iar m-apucă pandaliile! Păi, cum, mă? Zănaticul n-ar fi bun ca şef la Aeroportul ” Henri Coandă”?
Văd într-o dimineaţă o sperietoare-n lanul cu rapiţă. Ne-ngălbenit încă. A doua zi, tot acolo!
M-apropii cu sfială şi văd că-i o fâţă care aştepta să crească rapiţa şi-apoi să-şi facă un selfie în ea.
N-ar fi bună la APIA, deşi are doar 19 ani? Că are răbadare. Că-şi face treaba şi când o apărea floarea-soarelui. Dar o vrea naţia? Nu!
D-aia-mi amărăsc eu zilele. Că sunt excluşi profesioniştii din ţara asta.
Apropo! Ce-a zis Păunescu când a murit Marin Preda?
Printre altele: „Ce dracu’ s-a-ntâmplat, monşer, de taci/ Şi ai lăsat «Delirul» nesfârşit?”.
Greşit! Delirul numirilor în funcţii nici n-a-nceput!
Deci, fii bărbată, Zoe! Răzbeşte pân’ la urmă Domnul Goe!