Deși cele mai susceptibile de a fi diagnosticate cu cancer ovarian sunt femeile cu vârste cuprinse între 55 și 63 de ani, afecțiunea este prezentă într-o proporție semnificativă și în rândul celor mai tinere. Astfel, circa o treime dintre femeile care suferă de cancer ovarian au vârste sub 55 de ani, iar una din zece are chiar sub 45 de ani. Detaliem semnele care impun consult medical cât mai rapid și tratamentele posibile pentru acest tip de cancer cu impact asupra fertilității, potrivit unui documentar prezentat de Hotnews. Conform celor mai recente date disponibile de la Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului, cancerul ovarian ocupă poziția a opta în topul celor mai frecvente cancere la femei și locul 18 în clasamentul celor mai frecvente cancere în general.
Pe lângă vârstă, factorii de risc ai cancerului ovarian includ antecedentele familiale de cancer ovarian, de sân sau colorectal, antecedentele personale de cancer de sân, supraponderalitatea și obezitatea, fumatul și faptul că femeia nu a născut sau a avut o sarcină la termen după vârsta de 35 de ani. De asemenea, cauze sau factori de risc pentru cancerul ovarian mai sunt variațiile genetice precum BRCA-1, BRCA-2 sau sindromul Lynch, un istoric de endometriozăori administrarea de estrogen fără progesteron timp de zece ani sau mai mult.
În cazul femeilor tinere, unele forme de cancer ovarian sunt mai frecvent întâlnite decât altele. De exemplu, afectarea doar a unui singur ovar de tumorile cu celule germinale (o formă rară de cancer ovarian) este mai probabil să apară la femeile mai tinere decât la cele mai în vârstă. Majoritatea tumorilor de acest tip sunt benigne, ceea ce înseamnă că nu se răspândesc în organism. Totuși, într-un procent mic, în 3 – 5% din cazuri, tumorile pot fi maligne și pot pune în pericol viața femeii. Tumorile maligne cu celule germinale sunt considerate forme rare ale cancerului ovarian, care afectează adolescentele și femeile tinere aflate la vârsta fertilă. Există diferite tipuri de tumori cu celule germinale: teratoame, disgerminoame, tumora sacului vitelin, carcinom embrionar, coriocarcinom nongestațional și tumori mixte.
Un teratom este o tumoră care poate conține diferite tipuri de țesut benign. Există două forme de teratom pe care o persoană le poate dezvolta: teratom matur și teratom imatur. Teratoamele mature se dezvoltă de obicei la femeile aflate la vârsta reproductivă (din adolescență până la 40 de ani). Teratoamele imature sunt o formă mai rară de teratom și în majoritate apar la tinerele sub 18 ani.
Cealaltă formă rară de cancer ovarian, disgerminoamele, afectează în general adolescentele și tinerele cu vârsta în jur de 20 de ani. Deși nu cresc rapid, disgerminoamele sunt considerate maligne, ceea ce înseamnă că este prezent riscul răspândirii în alte țesuturi. Tumora de sac vitelin și coriocarcinomul sunt alte două forme rare de cancer ovarian care afectează de obicei femeile tinere. Tumorile epiteliale reprezintă majoritatea tumorilor ovariene și pot fi benigne, borderline sau maligne, 72% dintre cancerele ovariene la femei cu vârsta sub 40 de ani fiind de acest tip.