V. Stoica
Președintele PSD Prahova, Virgiliu Nanu, candidatul social-democraților la conducerea CJ, a acuzat Hidro Prahova, societatea al cărei acționar principal este Consiliul Județean, că întârzie în mod intenționat preluarea rețelelor locale ale comunelor cu primari PSD, lăsând populația din localitățile respective fără acces la apă curentă și canalizare.
În ciuda faptului că tarifele practicate de Hidro Prahova au crescut din nou de la începutul acestui an, ajungând la 7,11 lei/mc, iar pentru canalizare – 7,03 lei/mc, ambele tarife fără TVA, se pare că preluarea sistemelor locale de către operatorul regional nu este o miză pentru actuala conducere a societății, dimpotrivă – apa și canalizarea devin parte a luptei politice la nivel județean, singurii care au de pătimit din această cauză fiind miile de prahoveni care suferă din cauza lipsei apei la robinet.
”Prețul perceput de Hidro Prahova este al doilea ca nivel din țară, dublu față de prețul perceput de operatorul Apa Nova, la Ploiești. (…) Nu înțeleg cum s-a ajuns la un tarif atât de mare și le cerem public celor de la Hidro Prahova să justifice acest tarif, să vedem dacă este un preț corect sau este unul artificial umflat”, a cerut explicații președintele PSD Prahova în legătură cu prețul exorbitant plătit de populație în localitățile în care Hidro Prahova operează sistemele locale de apă și canalizare. ”Mai mult decât atât – a arătat Virgiliu Nanu – pierderile asumate la ANRSC sunt de 48%, poate că de aici vine și prețul atât de mare și este important ca toți cetățenii județului Prahova să știe de ce plătesc atât de mult. (…) Pe de altă parte, astăzi aici sunt mai mulți primari care, de-a lungul timpului, au avut probleme cu Hidro Prahova. Sunt oameni care au nevoie ca proiectele pe apă să fie finalizate. Nu este permis ca programul să se termine la sfârșitul anului 2023, iar astăzi să fim încă la nivel de organizare de licitație. Îl întreb pe președintele suspendat Iulian Dumitrescu: știe că sunt rețele executate și nu sunt preluate de Hidro Prahova, unele dintre acestea chiar și de trei ani, așa cum este cazul comunei Vărbilău?”.
De altfel, Ion Ioniță – primarul comunei Vărbilău, Florin Stoica – primarul comunei Bătrâni, Laurențiu Bădica – primarul comunei Șoimari, Adrian Tăbârcă – primarul comunei Vadu Săpat au prezentat, fiecare în parte, dificultățile pe care le au în relația cu operatorul de apă-canal aflat în subordinea Consiliului Județean Prahova. Primarii comunelor menționate acuză că localitățile respective sunt în mod intenționat lăsate la coada investițiilor sau, mai mult decât atât, nu le sunt preluate rețelele pentru ca gospodăriile să beneficieze de apă curentă de la rețea!
Virgiliu Nanu a făcut apel către conducerea companiei Hidro Prahova și către președintele suspendat al CJ Prahova, Iulian Dumitrescu: ”Știu că încearcă să cumpere fiecare primar în parte, condiționând trecerea la PNL de rezolvarea problemelor. Haideți să ajutăm prahovenii, pentru că indiferent de culoarea politică, de viziunea politică, toți trebuie ajutați!”.
Prezent la conferința de presă, Andrei Volosevici, edilul șef al Ploieștiului, a precizat, în urma declarațiilor făcute de primarii de comune care se plâng de problemele cu Hidro Prahova, că acestea sunt, de altfel, și motivele pentru care a refuzat să accepte ca societatea CJ să preia și rețeaua de apă și canalizare de la Ploiești. ”Pentru ploieșteni mai există vreo întrebare de ce nu am fost de acord cu Hidro Prahova? Acolo sunt numai specialiști, ce-i drept că nu i-am găsit prin Prahova, ci sunt de prin Călărași… E foarte clar că un om care se pricepe acolo este Iorga, care era pe la IPJ Prahova… Prețul practicat de Hidro Prahova este una, modul în care se furnizează este alta și competența de a rezolva problemele. Spre asta a încercat Consiliul Local Ploiești să mă ducă, povestindu-mi frumos niște lucruri… După ce au făcut un protocol și după ce ne ocupam de stația de epurare, în decembrie 2023, au renunțat unilateral la protocolul privind stația de epurare! (…) Acestea sunt realitățile financiare și calitate a distribuției, deci de serviciu public!”, a menționat Volosevici în legătură cu operatorul județean al rețelelor de alimentare cu apă și canalizare.