Britanicii au votat pentru ieşirea Marii Britanii. Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea tuturor voturilor din cele 382 de circumscripţii electorale, 51,9% dintre cetăţenii britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din UE, ceilalţi 48,1% dintre votanţi exprimându-se pentru rămânerea în UE, a anunţat BBC News online.
Aproape 17 milioane de britanici au votat pentru Brexit, faţă de 15,7 milioane pentru UE.
Rata de participare a fost de 72,2%, iar peste 26.000 de buletine de vot au fost anulate.
Dacă joi, în ziua votului, se preconiza că tabăra „Remain” va câştiga la mustaţă, numărătoarea voturilor a adus o răsturnare de situaţie. Deşi la limită, tabăra „Leave” a câştigat scrutinul, iar acum premierul britanic David Cameron va trebui să se ţină de cuvânt şi, aşa cum a promis, să activeze articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care s-ar iniţia procesul de ieşire din Uniunea Europenă. George Osborne, ministrul britanic de Finanţe, a sugerat că acest lucru ar putea să întâmple în termen de două săptămâni după referendum.
Prim-ministrul David Cameron a insistat înainte de referendum că îşi va continua mandatul indiferent de rezultat, iar joi seara, un număr de 84 de parlamentari conservatori l-au îndemnat pe Cameron să rămână premier. Există, însă, şi voci care consideră votul împotriva UE un vot împotriva lui Cameron, care ar urma să se afle de acum într-o situaţie delicată.
Ce se întâmplă după BREXIT
Procesul de ieşire din UE nu este unul automat. După referendum, urmează negocieri cu membrii Uniunii Europene, care ar trebui să fie finalizate în termen de doi ani, dar Parlamentul European are drept de veto asupra oricărui nou acord prin care se reglementează relaţiile dintre Marea Britanie şi UE.
Locuitorii din Scoţia s-au pronunţat majoritar pentru rămânerea în Blocul Comunitar aşă că este posibil să fie convocat un nou referendum pentru independenţa Scoţiei.
Prim-ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a declarat că toate opţiunile sunt pe masă, atunci când este vorba de protejarea relaţiei Scoţiei cu Europa şi locul ei pe piaţa unică.