Recent, a fost semnat, un act adiţional la “Protocolul de colaborare inter-instituţională dintre Curtea de Apel Ploieşti şi Inspectoratul Şcolar Prahova, care vizează educţia juridică în şcolile din judeţ.
Potrivit actului adiţional, din această lună s-a introdus, ca parte semnatară a sus-amintitului protocol, şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Prahova. În consecinţă, accesul elevilor la cunoştinţele elementare de drept va fi promovat, în acest an, de judecătorii şi procurorii prahoveni inclusiv în centrele de plasament aflate sub coordonarea DGASPC Prahova.
Potrivit vicepreşedintei Curţii de Apel Ploieşti, Ana Roxana Tudose – coordonator al proiectului “Educaţia juridică în şcoli”, “obiectivele introducerii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova sunt acelea de îmbunătăţire a performanţelor şcolare şi /sau reintegrarea acestor copii în sistemul formal de învăţământ, formarea şi consolidarea valorilor, atitudinilor şi abilităţilor prosociale ale copiilor, cât şi sporirea şanselor de reintegrare socială a copiilor delincvenţi şi cu risc infracţional”. Părţile semnatare ale protocolului adiţional se vor adresa inclusiv tinerilor din centrele de plasament, în perspectiva creşterii nivelului de educaţie a acestora, pentru promovarea unei culturi juridice menite să încurajeze, de la o vârstă fragedă, respectul faţă de lege, echitate socială şi atitudine civică.
Reamintim că, în luna ianuarie 2014, între Ministerul Justiţiei, Ministerul Educaţiei Naţionale, Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul Public se semna „Protocolul de colaborare privind educaţia juridică în unităţile de învăţământ preuniversitar”, prin care se iniţia promovarea educaţiei juridice în şcoli şi licee, prin expuneri pe teme juridice, vizite ale elevilor la instanţe şi parchete, organizarea de evenimente specifice (dezbateri publice, mese rotunde cu specific juridic). La scurt timp, proiectul a demarat, oficial, şi în judeţ, în acest sens fiind semnat un protocol instituţional între Curtea de Apel Ploieşti şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova. Acţiunea a cuprins, în cursul anului trecut, aproximativ 80 la sută dintre unităţile de învăţământ din judeţ, în proiect fiind angrenaţi peste 30 de judecători şi procurori de la Curtea de Apel Ploieşti, Tribunalul Prahova şi cele cinci judecătorii, precum şi de la Parchetele arondate acestora.
În acest context, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, i-a felicitat de două ori pe judecătorii Curţii de Apel Ploieşti pentru rezultatele obţinute în acţiunea de educaţie juridică, rezultate care au plasat instanţa ploieşteană pe locul întâi la nivel naţional! De asemenea, în luna februarie a acestui an, tot ca urmare a rezultatelor obţinute de către magistraţii de la Curtea de Apel Ploieşti în derularea proiectului “Educaţia juridică în şcoli”, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a inclus ca un exemplu de bună practică, în cadrul raportului general privind educaţia juridică în anul şcolar 2013 – 2014, elaborarea şi aplicarea de către Curtea de Apel Ploieşti şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova a metodologiei de organizare şi funcţionare a grupului de lucru comun, în vederea realizării proiectului “Educaţia juridică în şcoli”.