România – Insulele Feroe 1-0 (1-0)

Stadion: ”Ilie Oană”, Ploieşti. Spectatori: circa 15.000. A marcat: Keşeru (21)
România: Pantilimon – Papp, Chiricheş, Grigore, Raţ (cpt) – Pintilii, Sânmărtean (85 Prepeliţă) – Popa (71 Torje), Rusescu (59 Tănase), Maxim – Keşeru. Antrenor: Anghel Iordănescu.
Feroe: Nielsen – Johan Davidsen, Natterstad, Gregersen (cpt), Davidsen – Faero (74 A. Olsen) – Holst, B. Olsen (79 Sorensen), Jacobsen (79 Joensen), Vatnhamar – Edmundsson. Antrenor: Lars Olsen.
Avertismente: Torje (83), Keşeru (93)/ Gregersen (64)
Arbitri: Artur Dias – Bertino Miranda şi Rui Tavares (toţi, din Portugalia). Arbitru de rezervă: Alvaro Mesquita (Portugalia).
Observatori: Shmuel Shteif (Israel, arbitraj), Velid Imamovic (Bosnia Herţegovina, organizare).
Jucătorul meciului: Claudiu Keşeru.

Marian Dima
Foto: Ionuţ Epure, Alex Călinoiu

Stadionul ”Ilie Oană” a ”bifat” meciul României din campania de calificare la Euro 2016: scor 1-0 cu Insulele Feroe, semn că fotbalul şi-a ”uniformizat” valorile. A fost primul joc oficial al tricolorilor la Ploieşti şi… probabil, şi ultimul, pentru următoarea perioadă!
Pe un gazon mai degrabă ”nordic” ploaia din ultimele zile punându-şi amprenta asupra calităţii acestuia, selecţionata lui Anghel Iordănescu şi-a realizat obiectivul, chiar dacă jocul nu a strălucit.
Cu o formulă ofensivă, în care ”arabii” Sânmărtean şi Keşeru au reprezentat punctele forte, România a încercat să rezolve rapid meciul, pentru a-şi asigura punctele, importante pentru calificarea la EURO 2016, dar şi pentru a rispi orice emoţie de a păţi ce păţise Grecia, bătută de ”pescarii” feroezi, chiar la ea acasă. Iordănescu a avut şi câteva surprize tactice, care au ţinut de ”inspiraţia” acestuia: l-a preferat titular pe Grigore în locul lui Gardoş şi pe Rusescu – de multe ori rezervă la Steaua, în primul unsprezece.
Keşeru a avut prima mare ocazie a României, singur cu portarul Nielsen (min. 6), replica feroezilor fiind, la rândul ei, destul de curajoasă.
Acelaşi Keşeru a fost ”omul potrivit la locul potrivit”, în min. 21, când a deschis scorul, după un şut din lovitură liberă al lui Pintilii, mingea lovind bara şi venind perfect pentru reluarea acestuia din 6 metri, pentru 1-0. ”Liniştea” dată de acest gol nu a mai adus mare lucru în teren, prima parte încheindu-se, totuşi, ”în grafic”.
După pauză, de abia prin minutul 60, s-a mai animat meciul, odată cu intrarea stelistului Tănase – huiduit copios de tot stadionul, apoi la o dublă ratare, după un şut al lui Maxim, oaspeţii arătându-şi colţii la contra lui Edmundsson, deposedat de Chiricheş (65).
Maxim a ratat şansa de a închide meciul (min. 80), din poziţie foarte bună, lateral stânga, ultimele minute ale meciului jucându-se cu o oarecare emoţie, avantajul fragil de apărat nefiind ceea mai ”confortabilă” stare pentru fotbaliştii tricolori, ”morcovul” românesc rezistând, până la urmă… peştelui feroez, chiar dacă, în prelungiri, a fost nevoie de intervenţia lui Pantilimon pentru cele trei puncte.
Euro, venim, chiar dacă fanii strigă… ”ruşine”!

A cedat… tabela, au bubuit petardele!

Arena ploieşteană s-a ”chinuit” să facă faţă pretenţiilor organizatorice, superioare la un astfel de nivel, surpriza neplăcută venind de unde se aştepta cel mai puţin! Tabela de marcaj a ”cedat”, o parte din imaginea steagului feroezilor fiind acoperită de un pătrat negru, circuitele electrice ale tabelei electronice căzând în aceea zonă. Şi intrarea în arenă a dat emoţii, la tribuna a doua, unde a fost ceva aglomeraţie, mici probleme având şi staţia de amplificare, la imnul feroezilor.
Tot la capitolul ”probleme”, să notăm explozia unor petarde, în peluze, precum şi folosirea torţelor, lucru care va aduce, foarte probabil, o amendă consistentă Federaţiei. FRF-ul a fost, la un moment dat, şi ţinta scadărilor din tribună. Bannerul cel mai jenant a făcut referire la preşedintele FRF – Răzvan Burleanu, după ”modelul” Ana Maria Prodan, fanii din peluză oferind numărul acestuia de telefon!