A.M.

Un tezaur descoperit recent în comuna Dumbrăveşti va fi prezentat începând de miercuri, 29 aprilie 2015, la sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești, în cadrul expoziției temporare ”Comori antice redescoperite: Tezaurul de epocă romană de la Mălăieștii de Jos – județul Prahova”. Vernisajul va avea loc la ora 11.00.
La o zi după Sărbătorile Pascale din acest an, în timp ce săpa un șanț de scurgere a apei, un prahovean a descoperit în curtea casei sale, aflată în satul Mălăieștii de Jos (comuna Dumbrăvești), o cană din bronz în care se găseau monede și alte piese din metal, potrivit unui comunicat al Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova. Tezaurul găsit de Vasile Grigore Ion este format din 85 de piese, dintre care 74 sunt monede din argint din epoca romană, cele mai vechi datând din perioada domniei împăratului Vespasian (69-79 d. Hr.), iar cele mai recente din perioada domniei lui Valerianus (253-259
d. Hr.) – adică din ultima treime a secolului I d.Hr., până spre anul 260 d. Hr. Alături de monede, în vasul de bronz se mai aflau cinci brățări din argint, o fibulă din argint, o podoabă din argint ce avea atașate trei monede și două lingouri din același metal ! „Tezaurul pare să fi aparținut unui meșter bijutier itinerant și a fost ascuns, probabil temporar, undeva la sfârșitul secolului al III-lea în vremurile tulburi ale părăsirii Daciei romane și pătrunderii, în valuri, a populațiilor migratoare” se arată în comunicatul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie. Artefactele au intrat în patrimoniul mobil al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova. De-a lungul vremii, în Prahova, au avut loc mai multe descoperiri spectaculoase ce pot fi încadrate categoriei tezaur de importanță națională, precum coiful de aur de la Coțofenești, podoabele dacice de la Coada Malului, tezaurele monetare antice precum cele de la Chițorani, Cocoșești, Valea Călugărească, Tinosu, Măneciu, depozitele de piese realizate din bronz, precum cele de la Drajna de Jos, Străoști, Olteni, Predeal Sărari, cu o vechime ce depășește 3.500 de ani. În ultimii ani, cu ajutorul detectoarelor de metal, au fost descoperite alte tezaure monetare antice, în localitățile Potigrafu, Balta Doamnei, Vărbila, Breaza, deținute astăzi de Muzeul Național de Istorie a României.