„In politica interna poti sa te bati cu sabiile scoase, in cea externa -diplomatia si nuantele conteaza”

– Domnisoara deputat, euro-observatorii din PSD si din Alianta isi adreseaza vorbe grele. Nu credeti ca aceasta maniera este deplasata si creeaza o imagine dezavantajoasa in fata colegilor din UE ?
– Misiunea principala a euro-observatorilor este sa ajute la integrarea Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007. Pentru asta trebuie sa fim o echipa. Disfunctionalitatile pot fi depasite si corijate, amendarea lor publica fiind o solutie. Eu insami am recurs la o astfel de abordare, dar in declaratiile mele nu i-am vizat pe euro-observatori. Am vizat PSD, pe liderii acestuia, pe care i-am sanctionat pentru un singur lucru – demersul lor egoist pentru functiile de conducere ale Parlamentului, demers care tindea sa afecteze imaginea noastra in cadrul Parlamentului European. Si asta pentru ca, folosit prea des, cuvantul instabilitate politica intra in mintea oamenilor. La nivel european, se joaca pe nuante si, in aceste conditii, orice cuvant poate deveni simbol, iar riscul este mult mai mare decat ni-l putem imagina. In politica interna poti sa te bati cu sabiile scoase, dar in politica externa – diplomatia si nuantele sunt cele care conteaza.
– In grupul euro-observatorilor romani nu se vorbeste aceeasi limba? Nu sustineti toti interesele Romaniei in mod egal?
– Eu sustin un singur interes – integrarea Romaniei in UE. Acesta a fost demersul meu si al colegilor mei din PD. Am mers pe ideea ca daca suntem niste observatori activi, atunci putem demonstra ca Romania este o voce importanta, de care sa se poata tina cont si de care este nevoie in interiorul Europei. Mai este acea zona de lobby care este extrem de importanta, prin care incercam sa facem cunoscute progresele Romaniei.
– Imaginea Romaniei este negativa?
– N-as spune ca in presa occidentala Romania este privita negativ. Mai degraba acesteia ii lipseste informatia cu privire la Romania, si aici poate este o deficienta pe care noi trebuie s-o corectam. Si eu, initial, aveam ideea ca, probabil, Romania nu este dorita in UE. Am urmarit presa care a relatat despre gripa aviara din Romania, si modul in care au actionat autoritatile romane a fost apreciat pozitiv.
– Cum sunt priviti euro-observatorii, ca si cetateni romani? Colegii europeni va trateaza cu superioritate, va dau lectii?
– In ceea ce priveste relatia noastra, a euro-observatorilor romani cu parlamentarii europeni, aceasta este dintre cele mai bune chiar din momentul in care am ajuns acolo. Am vazut cum am fost primiti, cum am fost tratati, cat de repede au venit catre noi, dorind sa ne ajute si am realizat la timp ca am gresit avand idei preconcepute. M-am bucurat efectiv ca, in realitate, Romania este dorita in UE si suntem tratati ca atare.
– Ce avantaj au prahovenii care v-au votat ca sunteti euro- observator?
– Prahova va avea un stand in cadrul Parlamentului European in care i se va face lobby judetului. Trei luni pe an reprezentantii judetului vor avea un spatiu special in care vor prezenta oportunitatile de afaceri si judetul, in ansamblul lui. Cred ca este foarte important sa vorbim despre oportunitati de finantare pentru Prahova si cred ca daca stim sa ne gestionam cum trebuie resursele vom atrage si fonduri importante pentru dezvoltare; iar eu voi fi una dintre persoanele care va sprijini acest demers.
– Pot conta pe dumneavoastra si pentru facilitarea unui loc de munca mai bine platit in tarile deja europene ?
– Sper ca dezvoltarea economica a tarii sa permita crearea de noi locuri de munca aici, pentru ca romanilor sa le fie bine in tara lor. Intr-adevar, conceptul european presupune o migratie a fortei de munca si cred ca oportunitati de a lucra in strainatate vor exista. Imi doresc, insa, ca romanii sa aiba forta sa lucreze in strainatate pe domeniile pe care statul a investit in ei, pentru formarea profesionala, nu pentru munca de jos. Insa, cu siguranta, voi putea sa ii ajut cu informatii de interes pe toti aceia care vor dori sa munceasca in tarile europene.
Nicoleta DUMITRESCU