Prahova nu s-a mai confruntat de cinci ani cu sute de imbolnaviri


Prahova se confrunta, de cateva luni, cu o avalansa de cazuri de rujeola, o boala foarte contagioasa – ce apare de obicei la copii. Primele imbolnaviri au fost semnalate, in luna mai, potrivit purtatorului de cuvant al Directiei de Sanatate Publica, dr. Dan Decebal, si de atunci numarul de cazuri a depasit 200.
La Spitalul de Boli Infectioase din Ploiesti au fost inregistrate numai in luna octombrie 97 de persoane cu aceasta afectiune (copii de diferite varste, adulti). In prezent, aici sunt internati 23 prahoveni cu rujeola, care au si diferite complicatii ale bolii – pneumonie, laringita etc.
Dupa cum ne-a mai precizat purtatorul de cuvant al DSP, „un numar atat de mare de cazuri apare o data la cativa ani, atunci cand creste numarul persoanelor nevaccinate impotriva rujeolei. In Prahova, o situatie similara nu a mai existat din anul 2000. Fenomenul se inregistreaza, in prezent, aproape in toata tara.”
Rujeola este o boala infectioasa acuta care se transmite foarte repede de la o persoana la alta, de aceea bolnavul trebuie imediat izolat de colectivitate. Singura metoda de prevenire este vaccinarea – ce trebuie facuta inca de la varsta de un an si o luna. Dupa contactarea virusului, perioada de incubatie dureaza 10 zile, apoi apar simptome specifice- eruptii, febra, lacrimare, tuse, lipsa poftei de mancare etc. In formele sale usoare, rujeola se vindeca in cateva zile. In afara de medicamente impotriva febrei si a tusei, nu exista alt tratament impotriva bolii, pacientul fiind nevoit sa astepte ca simptomele sa dispara de la sine. Internarea nu este obligatorie decat daca apar complicatii: bronhopne-umonie, otita, laringita si altele.
A.V.