Romania a facut progrese importante, doua dintre cele patru probleme care puteau duce la amanarea aderarii trecand in zona galbena, respectiv concurenta, in ceea ce priveste ajutorul de stat si justitia, referitor la indepen-denta judiciara, a aratat, la Sinaia, in seminarul EU-COFILE secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene, negociatorul sef al Romaniei cu UE, Leonard Orban.
Din cele 11 prevederi ale Tratatului de Aderare, care ar fi putut duce la o amanare, numai trei au mai ramas in zona cu probleme – coruptia, in special la nivel inalt, securizarea frontierelor si aquis-ul comunitar, a aratat Orban. “Nimeni nu ne cere sa rezolvam toate problemele, ci sa punem in functiune institutiile, iar acestea sa isi exercite autoritatea”, a afirmat secretarul de stat. In special in ceea ce priveste coruptia, Comisia Europeana asteapta cazuri complete, a mai adaugat acesta.
Referitor la raportul din primavara lui 2006, Orban a explicat ca acesta se va concentra asupra datei aderarii, precum si ca decizia va fi luata la nivelul Consiliului European, prin vot calificat. De asemenea, Parlamentul European poate influenta indirect, dar nu procedural, pozitia Comisiei Europene.
In ceea ce priveste Tratatul de Aderare, pana recent, acesta a fost ratificat de patru state membre, printre care Slovacia, Lituania, Letonia si Cipru. Negociatorul sef a afirmat ca nu crede ca vor exista parlamente nationale care sa respinga sau sa amane ratificarea.
Referitor la raportul CE, acesta este fezabil, a spus Orban, trecand, totodata, in revista o serie de domenii cu probleme, printre care agricultura, legislatia privind achizitiile publice, proprietatea intelectuala si industriala, interoperabilitatea si poluarea industriala.