Utilitatile ne pun pielea pe bat

De la 1 noiembrie, pretul national de referinta al energiei termice, achitat si de ploiesteni, a „saltat” de la 860.000 lei/Gcal – la 1.075 lei/Gcal. Insa gigacaloria este produsa, transportata si livrata consumatorilor cu 1.836.972 lei, ceea ce face din Ploiesti unul dintre cele mai ieftine orase din tara. Ieftin din punctul de vedere al producatorului, nu si al celor care platesc.
Ce se va intampla de la 1 ianuarie 2007, cand subventia la caldura va fi eliminata, deci cetateanul va plati exact pretul de productie al gigacaloriei ? Greu de spus. Sau, facand o gluma pe o problema atat de serioasa, se poate anticipa ca multi vor ajunge sa se incalzeasca pe langa vreun foc de vreascuri, daca le-ar avea si pe acelea ! Revenind la problema, un lucru este, insa, clar: si in 2007, pretul va fi diferit nu doar de la un judet la altul, ci chiar de la o localitate la alta. Aceasta diferenta va fi data, in primul rand, de randamentul furnizorului agentului termic (termocentralei). Esential va fi, apoi, cu cat se vor scumpi, in 2006, gazele naturale. Si asta deoarece, in cazul Ploiestiului, acestea reprezinta 78 la suta din pretul de cost al Gcal, dupa cum ne-a confirmat si directorul Regiei Autonome de Termoficare si Servicii Publice, Mihai Faca. E clar ca socotind o interventie in tarif de 25-30 la suta, numai pretul gazelor, desi vor mai fi si alte majorari, energia termica va ajunge la 2,2- 2,3 milioane de lei/Gcal.
In prezent, pretul gazelor naturale indigene este, potrivit specialistilor, de 120 dolari/m.c., in timp ce pretul mediu practicat pe piata mondiala ajunge la 180 dolari/m.c. Prin urmare, e nevoie de o crestere de 33,33 la suta pentru a echilibra pretul gazelor naturale interne cu cel de pe piata externa. De altfel, si in obligatiile asumate de Romania cu UE se prevede ca, de la 1 ianuarie 2007, pretul gazelor naturale trebuie sa se alinieze celor existente in tarile occidentale, stiut fiind ca doar circa 30 la suta din necesarul gazelor consumate provine din import. In sfarsit, o influenta deloc de neglijat asupra costului gazelor naturale o va avea si pretul petrolului pe piata internationala. Tragand linie si adunand, specialistii au concluzionat ca, in 2007, pretul gazelor s-ar putea dubla. Despre pretul energiei electrice, specialistii Autoritatii Nationale de Reglementare a Energiei sunt incapabili sa prognozeze la cat va ajunge costul kilowatt-ului, in 2007.
D. CONSTANTIN

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentUztel – batuta la scor
Articolul următorViata spirituala