In procesul de aderare la Uniunea Eropeana, in domeniul agriculturii exista cele mai mari si mai multe diferente comparativ cu alte sectoare ale economiei romanesti, a declarat, ieri, Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene.
UE va acorda Romaniei, dupa integrare, in perioada 2007-2009, circa cinci miliarde de euro, din care, sub diferite forme de sprijin, peste doua miliarde de euro.
„Acesti bani nu vor intra direct in buget si nici statul nu va decide in privinta acestora decat daca vor exista proiecte fezabile care respecta cerintele UE si in conditiile in care va exista un cadru institutional care va putea efectua platile din acesti bani”, a spus Orban.
Romania este dominata in prezent de spatiul rural, atat economic cat si social, 89 la suta din teritoriu fiind dominat de spatiul rural. Ponderea sectorului agricol in PIB a fost in 2003 de 11,7 la suta, populatia rurala reprezentand 46,6 la suta din totalul populatiei. In ciuda faptului ca in agricultura se afla aproape jumatate din populatia tarii, aceasta este si imbatranita, cu o medie de varsta de peste 55 de ani si cu un nivel de educatie scazut. Venitul in mediu rural pe cap de locuitor este cu 27 la suta mai mic decat in cel urban. Nici structura terenurilor agricole nu arata mai bine, peste 76 la suta (3,400 milioane gospodarii) sunt de subzistenta, cu o medie de 1,17/ha, 21 la suta, de semi-subzistenta – cu medie de 3,3 ha si doar doi la suta (92.648 ) pot fi integrate in circuitul agricol.