Sali de clasa si amfiteatre pustii. Cancelarii fara profesori. Aceasta a fost atmosfera, ieri, in prima zi de greva generala, in cele mai multe dintre unitatile de invatamant din judet. Cu exceptia directorilor, in majoritatea scolilor nimeni nu a venit la serviciu, elevii fiind anuntati inca de saptamana trecuta sa nu sa nu se mai deplaseze la cursuri. Au fost si exceptii- asa cum s-a intamplat la Grupul Scolar Energetic Ploiesti- in care, de comun acord cu directiunea si reprezentantii sindicatului, profesorii au decis sa fie prezenti in scoala, desi erau constienti de faptul ca nu-si vor primi banii pe perioada grevei. La ora documentarii noastre, cativa dascali urmareau stirile la televizorul din cancelarie. „Stim ca, potrivit legii, nu vom fi platiti in aceste zile, dar este un risc pe care ni-l asumam in totalitate. Situatia in care ne aflam este intolerabila. Este inadmisibil sa avem salariile pe care le avem si sa fim in continuare amagiti cu promisiuni. As vrea ca macar un parlamentar sa intre, din cand in cand, intr-o scoala sa vada greutatile cu care ne confruntam zi de zi”, ne-a declarat liderul de sindicat din unitatea sus-amintita, prof. Elena Baba.
Si in unele scoli din mediul rural, dascalii au facut numai act de prezenta, dar au fost si cazuri in care cursurile s-au desfasurat ca in orice zi obisnuita, profesorii nedorind sa piarda nici un leu la salariu.
In majoritatea unitatilor unde nu s-a invatat insa, cursurile vor fi recuperate- potrivit liderilor de sindicat- in zilele de sambata. Au fost si voci care au sustinut chiar ideea prelungirii semestrului I in cazul in care greva va continua si saptamana viitoare.
Studen¡ii au facut cale intoarsa
Greva generala a fost, ieri, si la universitatea ploiesteana. Peste 200 dintre cele 330 de cadre universitare membre de sindicat nu au intrat in amfiteatre, desi au fost prezente in institutie. Si personalul TESA si-a incetat activitatea, iar studentii au facut cale intoarsa catre casa. De altfel, Liga Studentilor din UPG, afiliata la nivel national Uniunii Studentilor din Romania, si-a manifestat, inca de saptamana trecuta, solidaritatea cu sindicatele din mediul universitar, solicitand, la randu-i, guvernantilor bani mai multi pentru ameliorarea conditiilor din camine si pentru modernizarea bazei materiale.
Asa cum se stie, principalele revendicari ale organizatiilor sindicale din Educatie vizeaza cresterea procentului alocat invatamantului la 6 la suta din PIB, dublarea salariilor de la 1 ianuarie 2007, mentinerea titularizarii in invatamant, acordarea tichetelor de masa si a unor sume de bani pentru carti si Internet.
Cat se castiga in inva¡amant
La ora actuala, venitul net al unui dascal debutant depaseste cu putin 4 milioane de lei vechi, in timp ce un profesor cu 35- 40 de ani vechime si gradul I didactic primeste, lunar, aproape 12 milioane lei. In invatamantul superior, salariile cele mai mici le au preparatorii- 5.800.000 lei brut si asistentii- intre 6.300.000 si 6.700.000 lei vechi- in timp ce un sef de lucrari castiga cu putin peste 11 milioane, iar salariul brut al unui conferentiar cu o vechime intre 15 si 20 de ani depaseste 13 milioane lei.
Raluca ENE