Mai multe familii din Breaza sunt la un pas de a-si pierde casele pentru niste imprumuturi de cateva mii de euro neonorate la timp. Creditorii nu sunt institutii bancare, ci persoane fizice, care, pentru a-si putea recupera sumele datorate, au apelat la calea judecatoreasca.
Nu de putine ori, debitorii sunt chiar prieteni sau cunostinte ale celor de la care s-au imprumutat, insa imposibilitatea de a returna banii i-a facut dusmani. Ajunsi la o rascruce a vietii, unii sunt nevoiti sa gireze cu casa sau cu diverse terenuri sumele creditate. De exemplu, o familie din Breaza a facut un imprumut de 15.000 de dolari, din care a returnat doar 12.000. In aceasta situatie, casa ii este scoasa la licitatie publica, pretul pornind de la 32.000 de euro, sub cel real de pe piata imobiliara. Mai grav este ca, in cazul in care nimeni nu va achita aceasta suma, licitatia se va repeta, iar si iar, plecand de la o cifra tot mai mica, pana cand imobilul va fi vandut pentru a se recupera datoria.
“Nu sunt foarte multe cazuri cu adevarat dramatice, cand oamenii pierd absolut tot, insa este dureros sa-i vezi ca nu au ce sa faca, mai ales ca nu intotdeauna este vina creditorului ca n-a reusit sa-si achite datoria. Iar noi suntem pusi in situatii ingrate”, ne-a declarat executorul judecatoresc Mihai Francu, care se ocupa de cateva dintre cazurile de asemenea factura din Breaza.
Totusi, exista si situatii in care creditorul pierde. Este si cazul unei persoane ce are de recuperat circa 3500 de dolari. In momentul incheierii tranzactiei, debitorul a girat cu un teren intravilan de 750 mp. Insa, desi a fost scos la licitatie publica, acesta nu poate fi vandut, fiind situat intr-o zona greu accesibila a Brezei, unde sunt numai hartoape si gropi. Singura modalitate legala ramasa este ca terenul sa revina persoanei care a acordat imprumutul, insa aceasta se declara total nemultumita. Si are si de ce. Banii nu si-i poate recupera si nici pe teren nu poate construi.
Bogdan MACOVEI