Electrica schimba sistemul de facturare si plata a curentului
De marti, 15 noiembrie, Electrica Muntenia Nord – Sucursala Ploiesti introduce un nou sistem de facturare a energiei electrice. Toti clientii vor primi prin posta, lunar, factura de energie electrica de la ultimul index facturat. Un prim avantaj al noului sistem, spun angajatii societatii nationale, consta in faptul ca, cetatenii din mediul urban nu vor mai citi contorul si nici nu se vor mai prezenta la casieriile Electrica, pentru emiterea si plata pe loc a facturii. De asemenea, clientul nu mai comunica telefonic indexul. In momentul primirii facturii, clientii din mediul urban o pot achita la orice casierie Electrica din judet, la oficiile postale orasenesti, la banci si bancomate. Consumatorii din mediul rural pot plati direct la factorul postal – care va elibera o chitanta, sau la orice casierie Electrica, la oficiile postale din mediul urban, la banci si bancomate. Noua factura are un cod de bare, pierderea ei obligand clientii sa efectueze plata numai la casieriile Electrica. La fel, in cazul celor care nu si-au achitat consumul de energie electrica din octombrie sau mai vechi de aceasta luna.
Directorul Electrica – Sucursala Ploiesti, Victor Apostolescu (in foto), afirma ca, un ciclu normal de facturare, aflat intre doua citiri ale furnizorului (numite „de regularizare”), este de 3 luni, constand din 2 facturi de consum estimat si o factura de regularizare. „In situatia in care nu se poate efectua citirea contorului in cea de-a treia luna, se va continua estimarea, pana la efectuarea citirii. Consumul facturat estimat se calculeaza la toti clientii, de catre furnizor, pe baza istoricului lunar de consum al fiecarui client si, la clientii noi, pe baza unei conventii lunare de consum. In cazul in care consumul estimat este mai mare decat cel real, se poate restitui clientului diferenta ori aceasta se poate pastra pentru achitarea urmatoarelor facturi”. Data scadentei reprezinta termenul de plata a facturii. La clientii casnici, data scadenta este data emiterii plus 15 zile calendaristice. Daca factura nu este achitata in intervalul de 30 zile de la data scadentei, se calculeaza penalitati incepand cu prima zi dupa data scadentei.
Clientul primeste factura la adresa locului de consum, dar poate comunica si o alta adresa. Daca abonatul detine mai multe locuri de consum, poate solicita furnizorului, in scris, expedierea facturilor la o singura adresa. Oricare ar fi locatia in care se face incasarea facturii, comisionul este zero, respectiv clientul nu plateste nimic in plus pentru acest serviciu. Obiectiile clientului privind continutul facturii trebuie aduse la cunostinta furnizorului in termen de 15 zile de la primirea acesteia.
D. CONSTANTIN